Administrarea doar a unei cincimi dintr-un vaccin împotriva meningitei este la fel de eficientă ca folosirea întregii doze din vaccinul respectiv, potrivit unui studiu publicat în PLoS Neglected Tropical Diseases, relatează Reuters.
Această descoperire le permite medicilor creşterea rezervelor de vaccinuri, mai ales în cazul epidemiilor din Africa.
Un studiu clinic efectuat în Uganda de Epicentre - ramura de cercetare a organizaţiei de caritate Medicins Sans Frontieres - a descoperit răspunsuri imunitare similare ale pacienţilor care au primit doze reduse cu ale celor care au primit doze întregi de vaccin Menomune, produs de compania farmaceutică Sanofi-Aventis.
Răspunsul organismului pacienţilor care au primit o cincime de doză, în faţa activităţii serului bacterial (SBA), a fost comparabil cu cel produs de pacienţii care au primit dozele întregi, în cazul a trei tipuri de bacterii vizate de acest vaccin, dar nu şi în cazul celei de-a patra bacterii.
Chiar dacă măsurarea diagnosticului imunitar de tipul IgG a fost mai scăzută în cazul dozelor parţiale, cercetătorii afirmă că protecţia pe termen scurt, necesară în timpul programelor de vaccinare în masă, este cel mai bine redată de SBA.
"Prin prisma stocurilor mici de vaccin meningococcal disponibile în Africa, folosirea doar a unei cincimi din dozele clasice poate fi considerată o soluţie viabilă pentru campaniile de vaccinare în masă", au declarat autorii studiului.
Epidemiile de meningită izbucnesc aproape în fiecare an în mare parte din Africa subsahariană, între Senegal şi Etiopia, formând ceea ce specialiştii au denumit "Centura meningitei".
Meningita produce inflamaţia scoarţei cerebrale şi a măduvei spinării, cauzând febră puternică, infectarea sângelui şi atacuri cerebrale, provocând decesul în 10% din cazuri.