La Suceava, această acţiune gratuită declanşată de Ministerul Sănătăţii Publice, este susţinută de Asociaţia Medicilor de Familie, care arată că până la ora actuală 10.000 de fete şi femei din ţara noastră s-au imunizat contra cost.
Doctorii de familie spun că studiile internaţionale demonstrează că vaccinul este eficient şi nu provoacă efecte negative majore şi au atenţionat asupra necesităţii administrării lui în condiţiile în care cancerul de col uterin omoară în fiecare an 250.000 de femei din întreaga lume, iar numai cazurile de îmbolnăvire depistate anual pe glob sunt de 500.000.
Vaccinul este eficient şi fără riscuri notabile
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, dr. Irina Badrajan, s-a declarat îngrijorată de evoluţia pe care o poate avea cancerul de col uterin în ţara noastră, care deţine un trist record în Europa, fiind pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi decese prin această maladie, şi a explicat de ce serul trebuie administrat fetelor de 10 ani: „Vaccinul are rol de prevenţie a apariţiei virusului papilloma uman, cel care declanşează cancerul de col uterin. El trebuie făcut la vârste mici, când fetiţele nu şi-au început încă viaţa sexuală”.
Medicul a apreciat că teama de acest vaccin a apărut din cauza lipsei de informaţii şi a subliniat că decesele înregistrate în lume, în rândul femeilor care s-au vaccinat, nu au nici o legătură cu administrarea acestui ser, până acum acuzaţiile că ar fi cauzat moartea fiind nedovedite.
Nu se poate face o corelaţie între vaccin şi cele câteva decese
„Nu au fost consemnate nici un fel de incidente, în afara roşeţei sau a durerii locale temporare. Aceste vaccinuri se folosesc în programe naţionale în Statele Unite şi în unele state europene. Produsele conţin fragmente virale, care declanşează producţia de anticorpi, şi nu virusuri vii atenuate, care au un grad mai mare de periculozitate”, a punctat Badrajan.
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie din Suceava a atras atenţia asupra faptului că, în SUA, acest vaccin se face în masă din 2006, iar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii durata de protecţie a serului este de 15 ani. De asemenea, spune medicul, în Europa, Agenţia Europeană pentru Medicină a confirmat valabilitatea şi siguranţa vaccinului, în timp ce Centrul European pentru Prevenţia Bolii şi Control a recomandat cu tărie imunizarea. Mai mult, în 2008, premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie s-a acordat în proporţie de jumătate lui Harald zur Hausen pentru descoperirea virusului papilloma uman, responsabil de apariţia cancerului de col uterin.
Atitudinile ostile vaccinării, contrare intereselor populaţiei
„Noi dezavuăm acele opinii ostile, acele atitudini care sunt contrare intereselor populaţiei. Dacă există în istoria medicinii nişte paşi extrem de importanţi, aceia sunt reprezentaţi de vaccinuri, care au salvat cele mai multe vieţi. Iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice de a include acest vaccin în programul naţional este una de excepţie, mai ales dacă avem în vedere şi costul destul de ridicat. Produsul este contraindicat, ca orice vaccin, în stările febrile şi dacă există o alergie la unul din ingredientele conţinute de ser”, a conchis Badrajan.
Programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin a declanşat o adevărată isterie naţională. În judeţ, 4.439 de copile fac obiectul acestei acţiuni, dar părinţii refuză în masă imunizarea lor pentru că, susţin ei, au prea puţine informaţii despre riscurile acestui vaccin şi le e teamă să rişte sănătatea fetiţelor.
( 4 dec 2008, 11:52:49
"Atitudinile ostile vaccinarii, contrare intereselor populatiei" este cea mai mare minciuna si din fericire marea majoritate a parintilor nu a luat-o in considerare.
In primul rand nu acest virus este cauza principala a cancerului de col uterin. De ce nu vorbim de sterilete sau de avorturi sau de anticonceptionale ?
Pentru ca sunt interese financiare asa cum sunt si cele legate de acest vaccin! Statul da banii, firmele castiga si prostii se vaccineaza!