Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 27 nov 2008 - Anul XIII, nr. 280 (3961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale

Persoanele care suferă de sindromul apneei în somn (SAS), ce constă în perioade în care respiraţia se opreşte în timpul somnului, prezinte riscuri de două ori mai mari de îmbolnăvire, potrivit unui studiu ce va fi publicat în luna decembrie în Jurnalul European de Pneumologie (ERJ), informează AFP.

Sindromul apneei în timpul somnului (SAS) afectează cel puţin 5% din populaţia lumii. Însoţite de sforăieli, aceste episoade repetate de scurtă asfixie, care privează sângele de un aport suficient în oxigen, alterează calitatea somnului şi produce stare de somnolenţă în timpul zilei. Totodată, el conduce la producerea accidentelor cardiovasculare.

Studiul a fost condus de Borge Sivertsen de la Universitatea din Bergen (Norvegia) şi a fost efectuat pe 7.028 de voluntari din comitatul Hordaland, din vestul Norvegiei, cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani. Cu toţii au completat chestionarele care au semnalat prezenţa sforăielilor, apneelor nocturne şi a perioadelor de somnolenţă diurnă.

În paralel, cercetătorii norvegieni au analizat datele oferite de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate din Norvegia referitoare la concediile medicale mai lungi de opt săptămâni şi la bolile profesionale permanente.

Un procent de 6,3% din totalul celor chestionaţi suferă de SAS. Cercetătorii au descoperit faptul că aceştia prezintă un risc de aproape două ori mai mare (1,7 ori) de îmbolnăvire şi de a intra în concediu medical prelungit. Totodată, aceiaşi pacienţi sunt supuşi unui risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi de o maladie profesională.

Cercetătorii au precizat că din cele trei simptome, perioadele de somnolenţă diurnă contribuie cel mai mult la cererile de concediu medial şi a declarării stării de invaliditate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale .
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei