Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Washington şi care a fost patronată de către Asociaţia americană de cercetări asupra cancerului.
Acest studiu de lungă durată a fost efectuat pe 6.000 de femei americane şi a relevat faptul că femeile care practică sportul cu regularitate prezintă riscuri cu 25% mai mici de a se îmbolnăvi de cancer, faţă de cele care fac puţine exerciţii fizice.
În rândul tinerelor care practică sportul, cele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte prezintă un risc cu 47% mai mare de a fi diagnosticate cu diverse forme de cancer în viitor, faţă de cele care dorm cel puţin şapte ore pe noapte în mod regulat.
"Activitatea sportivă a fost întotdeauna asociată cu o scădere a riscului de apariţie a tuturor formelor de cancer, inclusiv a celui mamar sau a celui de colon", a declarat principalul autor al studiului, James McClain, specialist în prevenirea cancerului în cadrul Institutului naţional de combatere a cancerului.
Mai puţine ore de somn produc un efect invers asupra mai multor parametri hormonali şi metabolici. "Din acest motiv am analizat cum somnul poate să influenţeze raportul dintre activităţile sportive şi riscul de apariţie a cancerului", a declarat McClain.
Specialiştii nu ştiu deocamdată din ce motiv sportul reduce acest risc, dar consideră că această diminuare este cauzată de greutatea corporală şi de nivelul hormonal şi imunitar asociat cu activităţile fizice.
Cercetătorii nu au stabilit nici în ce fel somnul regulat este benefic pentru sănătate, dar au determinat că lipsa somnului este adeseori asociată cu un risc crescut de apariţie a maladiilor cardiace, a obezităţii şi a diabetului.