Căştile playerelor digitale MP3 pot să interfereze cu stimulatoarele cardiace sau cu defibrilatoarele implantate pe cord, potrivit unui studiu prezentat duminică în cadrul congresului organizaţiei American Heart Association din New Orleans, informează Reuters.
Playerele MP3 în sine nu deranjează cu nimic stimulatoarele cardiace şi defibrilatoarele, care sunt folosite pentru a normaliza ritmul cardiac. Prezenţa unor mici magneţi în interiorul căştilor cauzează grave probleme tehnice aparatelor cardiace, dacă se află la o distanţă mai mică de trei centimetri de ele.
William Maisel de la Medical Device Safety Institude din Beth Israel Medical Center din Boston a condus acest studiu care a testat opt modele de căşti pentru playere MP3 pe 60 de pacienţi care aveau defibrilatoare şi stimulatoare cardiace.
Oamenii de ştiinţă au plasat căştile direct pe pieptul pacienţilor, deasupra aparatelor implantate. Căştile au interferat în aproximativ 25% din cazuri cu implanturile pacienţilor - 14 din 60 - iar interferenţa a fost două ori mai mare în cazul pacienţilor cu defibrilatoare, faţă de cei cu stimulatoare cardiace.
Un alt studiu recent susţine faptul că telefoanele mobile echipate cu tehnologie wireless Bluetooth nu interferează cu stimulatoarele cardiace.
Un stimulator trimite impulsuri electrice către inimă, pentru a grăbi sau încetini ritmul cardiac. Magneţii pot să transmită anumite semnale către inimă, indiferent în ce stare se află aceasta, putând să conducă în acest fel către palpitaţii sau aritmie.
Un defibrilator cardioverter transmite semnalizează inimii să îşi normalizeze ritmul cardiac, dacă acesta este prea repid sau prea lent. Un magnet poate să dezactiveze acest aparat. Această metodă ignoră anomaliile ritmului cardiac, în loc să trimită un şoc electric pentru normalizarea lui. De obicei, acest aparat reîncepe să funcţioneze în mod normal după ce căştile playerelor MP3 au fost înlăturate.
Pacienţii cu stimulatoare sau defibrilatoare cardiace nu ar trebui să îşi păstreze căştile în buzunarele de la piept, a avertizat Maisel. Cele mai multe dintre căşti pot să genereze fluxuri magnetice de 20 de ori mai puternice decât nivelul minim capabil să producă interferenţe cu stimulatoarele sau defibrilatoarele.
Brian Markwalter de la Consumer Electronics Association le-a cerut consumatorilor să se informeze despre folosirea corectă a produselor cu magneţi şi i-a încurajat pe pacienţii cu stimulatoare sau defibrilatoare cardiace să înveţe cât mai repede în ce fel căştile playerelor MP3 pot fi folosite în siguranţă.