Conştientizarea acestei situaţii este primul pas spre ameliorare, pentru corectarea stilului de viaţă şi pentru a începe un tratament. Cel puţin aceasta este părerea specialiştilor în domeniu din Italia, care au constatat că doar în Peninsulă există cinci milioane de persoane afectate de această maladie, în 60 la sută dintre cazuri fiind vorba de femei. Acest fenomen este în continuă creştere mai ales din cauza creşterii vârstei medii, în primul rând însă el fiind condiţionat la anumite grupe de populaţie şi în anumite perioade din viaţă, de munca desfăşurată.
„Nu este secret, de exemplu, că printre motociclişti este deosebit de răspândită artroza lombară”, a explicat Giovanni Minisola, specialist în reumatologie la spitalul San Camillo din Roma. Probleme provocate de postură îşi fac simţită prezenţa şi în cazul şoferilor de camion, ca să nu mai vorbim de durerile asociate utilizării continue a mouseului.
Însă şi unele alegeri existenţiale mai „contemplative” şi mai puţin materialiste ascund unele riscuri. Între rugăciunile de dimineaţă de la amiază şi din timpul serii, se întâmplă deseori ca milostivele călugăriţe să sufere de artroză la genunchi.
În general, bolile reumatologice afectează în medie zece la sută din populaţia Europei. Dintre reumatici, cei mai mulţi prezintă o patologie artrozică. Un procent ceva mai redus suferă de artrită reumatoidă, restul „suferinzilor” fiind pacienţi cu forme grave de reumatism, precum spondiloartrita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia. Pentru a contracara acest fenomen în continuă creştere este de nevoie de o muncă în echipă inteligentă şi coordonată între medici şi pacient. „Este necesară o muncă de echipă eficientă în care să se implice un medic generalist, un specialist, dar şi pacientul”, au atras atenţia oamenii de ştiinţă. În cazul în care această colaborare este defectuoasă cei mai afectaţi sunt pacienţii, dar şi medicii care trebuie să le aducă alinare.