Rezultatele unui nou studiu condus de Navah Ratzon, directorul Departamentului de terapie ocupaţională din cadrul Universităţii din Tel Aviv, se aplică pentru a gamă largă de activităţi sportive. „Din ce în ce mai mulţi adulţi practică diverse sporturi în timpul liber. Însă, în urma cercetărilor efectuate am constatat că, atunci când activităţile sportive nu sunt practicate corect, pot avea efecte negative asupra sistemului musculo-scheletic”, a avertizat Ratzon.
În Statele Unite, de exemplu, problemele acestui sistem sunt principalul responsabil pentru apariţia diverselor dizabilităţi şi reprezintă cauza bolilor cronice în jumătate din cazurile înregistrate la persoanele cu vârste peste 50 de ani. Printre problemele sistemului musculo-scheletic se numără disconfortul, durerea sau diversele boli ale muşchilor, articulaţiilor sau ale ţesuturilor moi ce fac legătura între oase.
Analizând cazul jucătorilor de bowling, Ratzon a constatat că 62 la sută dintr-un eşantion de 98 de persoane au raportat probleme musculo-scheletice, mai precis dureri de spate, de degete sau de încheieturi. Potrivit studiului, durerea pe care un jucător de bowling o suferă este direct proporţională cu numărul de competiţii la care a participat.
Concluzia este că intensitatea activităţii sportive sporeşte riscul de deteriorare pe termen lung a sistemului musculo-scheletic. Riscurile devin cu atât mai mari în cazul sporturilor în care organismul este forţat în mod asimetric şi unde se execută mişcări repetitive.
Tocmai de aceea, Ratzon avertizează că toate sporturile cu mingea trebuie practicate cu atenţie. „Corpul trebuie să funcţioneze într-un anumit fel. Dacă săriţi să loviţi mingea de tenis din întoarcere, corpul se forţează prea mult, pentru că aceasta nu este o mişcare naturală”, a explicat Ratzon.
Cea mai bună metodă de prevenire a rănirilor în timpul practicării activităţilor sportive este să efectuaţi o încălzire eficientă.