Medicamentul Alemtuzumab, conceput iniţial pentru a trata leucemia, poate să stopeze şi chiar să inverseze efectele sclerozei în plăci, potrivit unui studiu apărut recent în New England Journal of Medicine, informează AFP.
În timpul testelor, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au constatat că medicamentul Alemtuzumab reuşeşte să scadă numărul de atacuri ale pacienţilor atinşi de SEP şi le permite acestora să îşi recupereze funcţiile pierdute. Totodată, ţesutul cerebral s-a regenerat, astfel încât pacienţii testaţi prezentau, la sfârşitul studiului, un nivel al handicapului mult mai scăzut decât iniţial.
"Faptul că un medicament folosit în tratamentul împotriva sclerozei în plăci favorizează reconstrucţia ţesutului cerebral reprezintă ceva fără precedent", a declarat Alasdair Coles, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonator al studiului publicat în revista New England Journal of Medicine.
Studiul a durat trei ani şi a fost efectuat pe un grup de 334 persoane care sufereau de o formă remitentă a maladiei SEP, netratată în prealabil. O parte din pacienţi au primit medicamentul Alemtuzumab, iar ceilalţi pacienţi au primit un alt medicament împotriva SEP, Interferon-beta.
Medicamentul Alemtuzumab a determinat o reducere semnificativă a numărului de crize suferite de pacienţi, precum şi o scădere considerabilă a riscului de a rămâne cu un handicap permanent. Mai mulţi pacienţi din primul grup de studiu şi-au recuperat câteva funcţii pierdute, iar handicapurile multora din cel de-al doilea grup s-au agravat.
Fiind primul medicament care îşi demonstrează potenţialul în stoparea şi inversarea efectelor maladiei SEP, Dunster a declarat că sunt totuşi necesare cercetări suplimentare, care să dovedească efectul pe termen lung al acestui medicament.
Scleroza în plăci este o infecţie inflamatorie care distruge teaca de mielină, o substanţă care protejează nervii şi asigură transmiterea rapidă a fluxurilor nervoase. Scleroza în plăci provoacă handicapuri mai mult sau mai puţin grave, în special pierderi de vedere, pierderi de mobilitate şi tulburări cognitive.
Peste 2,5 milioane de persoane din întreaga lume suferă de această maladie incurabilă a sistemului nervos central.