Alimentele de tip fast-food generează o treime dintre infarctele înregistrate la nivel mondial, în condiţiile în care dietele bazate pe alimente sărate şi grăsimi sporesc riscul apariţiei bolilor de inimă, potrivit unui studiu apărut în Circulation, revista American Heart Association, transmite AFP.
Pentru a realiza studiul, cercetătorii au examinat 16.000 de pacienţi care au suferit infarcte în perioada 1999 - 2003, în întreaga lume. Studiile precedente luau în calcul doar datele obţinute din ţările dezvoltate, a explicat Salim Yusuf, profesor de medicină la McMaster University Canada.
Pacienţii au completat chestionare referitoare la obiceiurile lor culinare, care luau în calcul 19 grupe de alimente. Studiul a ţinut cont de preferinţele alimentare din fiecare ţară participantă.
Cercetătorii au stabilit astfel că adepţii regimului denumit "occidental" - bazat pe grăsimi şi alimente sărate, ouă şi carne - erau cu 35% mai predispuşi unui infarct decât pacienţii care consumau puţine alimente grase şi carne sau chiar deloc, indiferent de ţara din care proveneau.
Persoanele care preferă un "regim prudent", bogat în legume crude sau preparate şi fructe, sunt cu 30% mai puţin expuşi riscului de a face o criză cardiacă faţă de persoanele care consumă puţine legume şi fructe.
Al treilea tip de regim alimentar, cel cunoscut drept "regim oriental", care conţine alimente precum tofu şi sosul de soia, pare să nu aibă un impact major asupra maladiilor cardiace. Tofu, de exemplu, are proprietăţi benefice pentru inimă, dar sosul de soia, bogat în sare, le anulează.
În trecut, cercetătorii s-au axat pe studii efectuate în ţările occidentale, pentru că "acolo se înregistrau cele mai multe dintre crizele cardiace în urmă cu 25-30 de ani", potrivit opiniei lui Yusuf Salim. În prezent, numărul infarctelor a crescut în ţările aflate în curs de dezvoltare, iar 80% din maladiile cardiovasculare îi afectează pe locuitorii cu venituri mici din ţările sărace, "parţial pentru că aceştia au adoptat regimul alimentar occidental", a concluzionat Salim Yusuf.