marţi, 21 oct 2008 - Anul XIII, nr. 248 (3929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Infertilitatea feminină

După cum spuneam anterior, acest domeniu este foarte vast şi necesită multe explorări la care pornim după ce ne asigurăm că spermograma este normală. Ar fi util să se urmeze un algoritm care să eficientizeze evaluarea.

În mod firesc se începe cu o vizită în cabinetul de ginecologie, unde, în urma consultului clinic (urmat de frotiu citobacteriologic) se depistează eventuale infecţii/inflamaţii sau anomalii anatomice locale. Prin modificarea Ph-ului local, infecţiile ar putea să scadă viabilitatea şi mobilitatea spermatozoizilor şi, de aceea, odată identificate, vor fi tratate.

Ecografia pelvină.

Pasul următor va fi ecografia pelvină cu sondă endovaginală. Acest tip de examinare este obligatoriu pentru a preveni eventuale erori generate de grosimea ţesutului adipos abdominal ce se interpune între sonda abdominală şi organele pelvine. Această evaluare ne aduce informaţii utile despre dimensiunile şi aspectul ovarelor (prezenţa formaţiunilor chistice, dispunerea lor) şi grosimea endometrului. Efectuată în zilele premergătoare ovulaţiei (10-14 ale ciclului) ne poate da indicii despre existenţa foliculului dominant, ce ar trebui să aibă diametrul de peste 20 mm.

 

Dereglările hormonale trebuie investigate.

În cazul în care femeia are un ciclu neregulat (la distanţe mai mari de 35 zile sau complet aleator), vizita în cabinetul de endocrinologie este obligatorie. Buna funcţionare a sistemului endocrin este reflectată în cicluri menstruale regulate, previzibile, la intervale de 25-32 zile. Orice abatere de la aceste repere poate sugera o dereglare hormonală ce trebuie investigată!

În cazul în care pacienta prezintă menstruaţie la intervale de 2-6 luni şi asociază semne clinice sugestive pentru un exces de androgeni (pilozitate excesivă la nivelul buzei superioare, bărbiei, abdomenului, antebraţelor, acnee) cel mai adesea este vorba de un sindrom al ovarelor polichistice. Această afecţiune se instalează cel mai adesea la pubertate, are manifestări polimorfe, între care absenţa ovulaţiei şi implicit infertilitate. Tratamentul este diferenţiat în funcţie de priorităţile pacientei. Unele femei sunt disperate de pilozitatea excesivă şi tratamentul se va adresa astfel în primul rând nivelului de testosteron. Alte paciente îşi doresc ameliorarea fertilităţii, caz în care atitudinea terapeutică va fi diferită. Indiferent de scopul tratamentului, acesta va avea o durată de minim 6 luni, aşa că, doamnelor, încărcaţi-vă cu răbdare ! Atenţie la excesul de androgeni care apare brusc, după vârsta de 30 ani! Poate ascunde afecţiuni ale suprarenalei sau chiar tumori! Nu toate ovarele polichistice identificate ecografic presupun şi asocierea dereglărilor hormonale, deci, boala ovarului polichistic. 30% dintre femeile sănătoase, prezintă imagine ecografică tipic polichistică.

 

Semnale de alarmă.

Situaţiile de amenoree secundară (absenţa menstruaţiei după o perioadă regulată) în care femeile prezintă dureri intense de cap (regiunea retroorbitară sau frunte), secreţii ale glandei mamare spontane sau la presiune, scăderea libidoului (dorinţa sexuală), contact sexual dureros (datorită uscăciunii vaginale) devin urgenţe medicale şi necesită evaluare endocrinologică imediată. Deseori, aceste simptome, pot ascunde tumori hipofizare care, diagnosticate precoce pot fi tratate medicamentos.

Şi nu în ultimul rând, pacientele cunoscute cu afecţiuni tiroidiene autoimune, cu sau fără tratament, necesită reevaluare şi terapie specifică din punctul în care sarcina devine prioritară.

Acestea sunt doar câteva date de informare şi câteva semnale de alarmă pe care eu, din punctul de vedere al medicului, le-am considerat necesare. Sunt convinsă că întrebările şi neliniştile dvs. ca pacienţi, sunt mai multe, de aceea vă aştept comentariile pe adresa de email enunţată mai jos.

Dr. Claudia MIRON
Medic specialist endocrinolog
Telefoane : 0742.007.975 / 0729.290.930
Email: miron.claudia@yahoo.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infertilitatea feminină.
 Vizualizări articol: 1357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Infertilitatea feminină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei