Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Homeopatia - foarte scurtă introducere

Homeopatia reprezintă o disciplină în sine. Având în vedere că ea se ocupă în mod sistematic cu prevenirea şi vindecarea bolilor, putem spune că este o disciplină medicală. Dacă doriţi, este o medicină generală, pentru că poate aborda probleme din orice specialitate.

În continuare, voi încerca să explic principiul care stă la baza homeopatiei, şi anume principiul similarităţii. Pentru aceasta, o să presupun că avem de a face cu două persoane bolnave, ale căror afecţiuni sunt aparent foarte asemănătoare, însă ele se produc din cauze diferite: una este, de exemplu, o infecţie, iar cealaltă o intoxicaţie. Aparent paradoxal, pot trata infecţia cu ajutorul substanţei ce a afectat pacientul intoxicat, deoarece semnele de boală sunt foarte asemănătoare. Voi administra toxicul în doze ce nu pot fi periculoase, şi într-un mod ce va fi benefic sănătăţii, adică voi dilua foarte mult substanţa şi o voi supune în acelaşi timp la un proces numit dinamizare, prin intermediul căruia informaţia materiei de bază se transmite moleculelor de apă în care se face diluţia. Continuând acest proces, la un moment dat remediul nu mai conţine decât informaţia necesară tratamentului, şi astfel nu poate polua chimic organismul, cu alte cuvinte nu poate avea efecte adverse.

Dacă urmăriţi ce se întâmplă, esenţa fenomenului este foarte asemănătoare zicalei  cui pe cui se scoate. Homeopaţii spun despre abordarea lor că este una holistică, şi de asemenea, că tratează cât mai aproape de cauza bolii şi nu numai simptomele acesteia. Holistic înseamnă în totalitate. Nu poţi înţelege boala decât privind organismul în totalitatea lui. Grav este că, nefăcând aceasta, nu poţi trata corect. Toate organele şi sistemele sunt legate funcţional între ele, depinzând unele de celelalte, şi nu pot fi înţelese decât împreună. Când ingerezi o substanţă activă, ea are efecte directe sau indirecte în tot corpul, inclusiv asupra proceselor de natură psihologică, deoarece există o legătură permanentă între afecte şi diversele organe. Substanţa ingerată influenţează global, având tendinţa de a te transforma într-un om potenţial diferit faţă de cel anterior, cum de altfel acţionează şi boala. Este ca şi cum ai avea de-a face cu un personaj de teatru, care are psihism, fizic şi boli asociate.

În viaţa de zi cu zi, la cabinetul medical, vin oameni ce doresc vindecare. Ne amintim, dedus din raţionamentele de mai sus, că diagnosticul homeopatic constă în a face paralela dintre tabloul clinic al omului bolnav şi tabloul acestui personaj, de fapt reprezentarea remediului homeopatic, ce şi-a dobândit simptomele tocmai pentru că a consumat o anumită substanţă. Sunt studiate în prezent peste patru mii de astfel de remedii, de unde şi posibilitatea de a individualiza foarte mult fiecare caz. Homeopatia cuprinde cel mai mare număr de tipologii diferite, foarte complete şi frumos clasificate.

Mult timp nu am vrut să practic această disciplină, deoarece mi s-a părut anarhică, în măsura în care nu trebuie, ca şi raţionament medical, decât să potrivesc simptomele unui om venit de pe stradă, cu unul din cele patru mii şi ceva de tablouri clinice de remediu, fără nici un alt criteriu suplimentar. Aşa credeam eu atunci. Nu înţelegeam cum poţi crea o doctrină coerentă pornind de la principiul similitudinii, care să fie capabilă să-ţi explice cauzalităţi sau mecanisme de producere ale bolilor. Ulterior mi-am dat seama că, în pofida imensei complexităţi a organismului uman, fiecare dintre noi nu are decât un număr relativ redus de reacţii posibile în faţa diverselor cauze de boală.

Cu alte cuvinte, se pot găsi similarităţi între efectele unei substanţe asupra organismului, şi mecanismele declanşate în cadrul producerii unei boli oarecare. Astfel, se creează o legătură logică între patologia rezultată în urma contactului cu o materie şi ceea ce se întâmplă în interiorul nostru în cadrul unei anumite boli, ca şi cum aceste procese reprezintă un trunchi comun.

DR. NICOLAE MIHU- medic specialist
Atestat Homeopatie
Master Psihoterapie şi Intervenţie Psihosocială
clinicasfantulmatei@yahoo.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Homeopatia - foarte scurtă introducere.
 Vizualizări articol: 1990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Homeopatia - foarte scurtă introducere3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tampenii trimis de
(20 oct 2008, 19:29:34
Homeopatia are cam tot atatea in comun cu medicina cate are o cartita cu un vultur. In sensul ca unul zboara si altul nu.

Homeopatia se bazeaza pe solutia extraordinar de diluate. Daca nu e clar ce am spus diluatile trec de acel 10 la puterea -23 magic al lui avogadro, insemnand ca nu mai putem vorbi de o concentratie a solutiei ci doar de o probabilitate, si aceea infinitezimala de existenta a vreo unei molecule de substanta activa in solutie.

Jaques Beneveniste singura persoana care a primit de doua ori premiul IG NOBEL(parodie la premiul NOBEL), este unul din cei care au incercat in zadar sa demonstreze aceasta ineptie.

Faptul ca o persoana care are calitatea de doctor debiteaza asemenea tampenii demonstreaza cel putin unul din urmatoarele lucruri:a) Nu merita nici macar sa termine gimnaziul, intr-atat de jalnice sunt cunostintele lui de chimie

b)Un imens act de prostitutie intelectuala.
2.   Rugaminte trimis de
(20 oct 2008, 19:40:30
Catre administratorii acestui site.

Data viitoare cand imi mai stergeti un comentariu va rog sa imi trimiteti un mail pe adresa pe care am declarat-o la infiintarea acestui conf si sa imi motivati de ce ati facut asta.

Dreptul la libera expresia inseamna in principal dreptul la libera expresie al celor care au opinii minoritare, si ca posesor al unor asemnea opinii doresc sa nu mi le cenzurati.

As fi inteles daca ati fi recurs la aceasta metoda daca as fi folosit un limbaj vulgar, insa nu a fost cazul.

Daca totusi aveti de gand sa continuati sa stergeti comentariile critice la adresa articolelor dumneavoastra, pentru simplul motiv ca sunt critice, atunci ma aplec in fata infailibilitatii dumneavoastra si va rog sa ma informati daca aceasta este situatia pentru a sti pe viitor sa nu mai fac comentarii pe site-ul dumneavoastra.

Cu respect, va salut.
2.1  RE: Rugaminte trimis de
(21 oct 2008, 00:09:08
Nu vi s-a sters nici un comentariu. Am verificat chiar acum si nu exista vreun comentariu de-al dvs. care sa fi fost sters. Puteti sa ne criticati, acceptam critica fara nici un fel de problema. Sunt sterse numai si numai comentariile care contin un limbaj vulgar sau calomniaza o persoana sau alta.
2.2  RE: Rugaminte trimis de
(21 oct 2008, 08:37:10
Multumesc pentru raspuns.

Voi considera ca afirmatia pe care am facut-o anterior s-a datorat neatentiei mele.
3.   Intre bine si rau trimis de
(21 oct 2008, 08:45:14
Din pacate Homeopatia este extrem de controversata in zilele noastre.

Si asta tot din cauza unor homeopati.

Am tot respectul pentru doctorul Samuel Hanneman care trata in epoca cu succes ciuma si era printre singurii care faceau acest lucru folosind homeopatia. In schimb cred ca persoane precum sub-inginerul Vitulkas care practica homeopatia si care este extrem de criticat in Grecia de Biserica Ortodoxa aduc deservicii imaginii acestei discipline medicale.

In ceea ce priveste Romania aici ne confruntam cu alt fenomen.

Doctori care au ratat un examen de rezidentiat sau medici de familie frustrati de birocratia in care se cufunda sau medici specialisti satui de saracia in care se afla sau de ceea ce fac se refugiaza in laturile alternative ale medicinii: acupunctura, reflexoterapie, homeopatie si mai nou se baga in tot felul de porcarii de genul aparatului QXCI & Forever Living al "celebrului" Bill Nelson ! Pacat de atata credulitate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei