Rozătoarele, reptilele, aricii şi maimuţele reprezintă un risc sanitar sporit pentru toţi tinerii copii şi pentru persoanele cu un sistem imunitar deficitar, se arată într-un studiu publicat în Statele Unite, relatează AFP.
Deşi faptul de a avea un animal de companie poate fi un aspect pozitiv pentru copil, foarte multe animale precum broaştele ţestoase, hamsterii sau maimuţele pot să transmită maladii sau infecţii precum salmonella, campilobacterii sau parazitul cryptosporidium, susţin autorii studiului publicat în jurnalul Academiei Americane de Pediatrie pe luna octombrie.
Aceste animale deosebite şi exotice pot să provoace răni şi să declanşeze alergii, au adăugat autorii studiului. Pediatrii recomandă ca familiile care au copii mai mici de cinci ani să evite să ia astfel de animale de companie.
Conform acestui raport, aproximativ 11% din cazurile de infecţii provocate de salmonella la copii au apărut în urma unor contacte cu şopârle, cu broaşte ţestoase şi alte reptile, conform opiniei doctorului Larry Pickering, coordonatorul acestui studiu. Salmonella poate să provoace diaree şi febră.
Aricii prezenţi în cele peste 40.000 de case din Statele Unite s-au dovedit a fi o cauză importantă a infestării cu salmonella de tip Tilen şi de tip Yersinia pseudotuberculosis, dar şi cu bacteriile de tip Mycobacterium marinum, pentru că ţepii ascuţiţi ai aricilor pot să pătrundă în epidermă, precizează autorii studiului.