Deşi de multe ori explicaţia este că nu e momentul potrivit, uneori, devine o problemă ce creează stres şi suferinţă. Să fie o nouă consecinţă a nebuniei lumii contemporane sau doar un fenomen mai vechi pe care îl vedem amplificat astăzi?
Răspunsul este undeva la mijloc. Pe de o parte cuplurile amână conceperea unui copil după vârsta de 30 ani. Decizia are la bază întâietatea dorinţei de împlinire materială şi profesională (alternativele sunt multiple, nu mai mergem doar pe un drum dinainte stabilit, încercăm să prindem trenul cel mai potrivit de teama că nu va mai sosi altul). Pe de altă parte, situaţii care înainte erau clasate ca nerezolvabile devin astăzi adevărate provocări pentru medici care nu vor să se resemneze şi încearcă să învingă limite anatomice, genetice şi de incompatibilitate.
Capitalul reproductiv acumulează agenţi nocivi
Când fac referinţe la vârsta de 30 ani am în vedere riscul de avort spontan care creşte de la 10% la persoanele sub această limită până la 18% la 35ani şi chiar 34% la persoanele cu vârsta de aproximativ 40 ani. Mai mult decât atât, rezerva foliculară a femeii scade progresiv cu vârsta (ne naştem cu un număr fix de ovule care se eliberează progresiv în fiecare lună). Prezenţa acestor ovule încă de la naştere permite expunerea lor la diferite agresiuni de mediu (radiaţii, factori chimici, infecţii) ce pot favoriza mutaţii genetice spontane. Deci, cu înaintarea în vârstă creşte cantitatea de agenţi nocivi acumulată de capitalul reproductiv al femeii.
Tratament eficient pentru deficitul androgenic
Dacă în urmă cu ceva ani se considera că doar vârsta femeii este importantă şi că cea a partenerului nu contează, în prezent este demonstrată o scădere a secreţiei de testosteron odată cu depăşirea vârstei de 40 ani la bărbaţi, care se însoţeşte adesea şi de o scădere a concentraţiei de spermatozoizi. Diferenţa faţă de femei este că această scădere este lent progresivă, efectele clinice apar treptat şi constau cel mai adesea în tulburări de dinamică sexuală, scăderea forţei musculare, indispoziţie, tendinţă spre depresie. Vestea bună este că odată identificat acest deficit androgenic tratamentul este accesibil şi eficient.
Dintre cuplurile active şi sănătoase doar 20% reuşesc să conceapă cu succes din prima lună. Dintre celelalte cupluri, 85% vor obţine o sarcină în decursul unui an. Restul de 15% care după un an de relaţii neprotejate eşuează, sunt cuplurile care vor fi urmărite şi evaluate pentru identificarea şi tratarea afecţiunii de bază.
În numerele următoare vom discuta separat despre cauzele feminine şi masculine de infertilitate!
Dr. Claudia MIRON
Medic specialist endocrinolog
Telefon : 0729.290.930; 0742.007.975
Email: miron.claudia@yahoo.com