luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Sfaturi pentru renunţarea la fumat

Ceea ce vă propun astăzi este o posibilă soluţie şi de ce nu, câteva subiecte de meditaţie, ca nişte mingi ridicate la fileu. Atunci când fumezi, introduci în tine o mulţime de substanţe toxice. Încet, încet, ele se integrează în economia organismului tău. Pentru că s-au integrat, devin în mod fals necesare, la fel ca şi atunci când ai intrat într-o horă, creând cercul vicios, dependenţa, la început psihică, iar apoi şi fizică. Nicotina conţinută în ţigări este cea care induce dependenţa tabagică, caracterizată prin: toleranţa organismului la tutun, dorinţa persistenta de a fuma, încercările repetate de renunţare la fumat soldate cu eşec şi necesitatea obţinerii efectului pozitiv psihoactiv.

Prima etapă este detoxifierea, care odată realizată limitează mult acea dorinţă de substanţe toxice. Odată rupt acest cerc vicios, voinţa de care te temeai că ai nevoie pentru a te lăsa de fumat nu mai pare imposibil de susţinut. Ajungi într-o stare de mai bine. Unul din motivele pentru care nu ai făcut aceasta mai devreme, este lipsa de motivaţie. Ai uitat cum e atunci când e bine, din cauză că se petrecea cu foarte mult timp în urmă, ai uitat cum erai tu înainte, şi te complaci în cercul vicios actual. După cum am remarcat, detoxifierea, primul gest terapeutic, ne duce pe o treaptă superioară, şi începem să simţim gustul a altceva.

Este necesară puţină încredere. Cum o producem? Vom folosi cantităţi importante de vitamine, enzime, minerale şi bineînţeles, apă. Evităm aportul dăunător de substanţe din alimente conservate şi semiconservate, grăsimi animale din carne, lactate, bineînţeles ţigările, alcoolul, excitanţii nervoşi... Fructele şi legumele crude în cantităţi cât mai mari reprezintă cea mai bună sursă pozitivă. Putem folosi de asemeni produse vegetale cu o mare capacitate antioxidantă şi depurativă cum sunt chitosanul, propolisul, ginseng, aloe vera, reishi, lycium...

Un aspect important este că, privind în urmă, atunci când deja te simţi mult mai bine, eviţi lucrurile rele care făceau parte din acelaşi tablou cu pachetul de ţigări, faci inevitabil asocierea lor cu obiceiul de a fuma si te bucuri ca toate se distanţează din ce în ce mai mult. Psihologic vorbind, eliminarea fumatului lasă în urma sa un gol care ar fi bine sa fie umplut cu ceva pozitiv. Încearcă să introduci în viaţa ta ceva foarte plăcut care să-l înlocuiască şi care evident să nu-ţi facă rău, cum ar fi o ocupaţie nouă, pasionantă, atenţie sporită către persoanele din viaţa ta, o formă de sport...

Scopul tău este să te delectezi permanent cu confortul interior pe care l-ai dobândit, nu să te laşi păcălit de acest fals prieten. Frica este şi ea bună, însă nu îţi arată ţinta, nu îţi oferă motivaţie. Din cauza aceasta, campaniile mediatice înfricoşătoare au un efect practic limitat, chiar şi în situaţiile în care oameni foarte bolnavi nu se lasă de fumat. Motivând un om devii aliatul său, în loc să-l reprimi fără a-i oferi nimic în schimb. Un aspect amuzant al problemei, este cel legat de speranţă, aruncată de altfel subconştientului, că poate nu voi fi eu cel atins. Faină treabă.

Oameni buni, otrava lucrează întotdeauna, fără dubiu. În cel mai fericit caz, ea va produce uzură, însă nici de aceasta ca şi de boală sau de îmbătrânirea prematură nu cred că aveţi nevoie. Se spune adesea ca există un personaj foarte popular, care trăieşte în vârf de munte, a fumat toată viaţa, trăieşte bine sănătos, are şi o vârstă foarte avansată, dar, oameni buni, nu l-a văzut nimeni niciodată!

De asemenea, duşmanii au tendinţa de a se alia, aşa cum factorii de risc cardiovasculari se asociază. Enumerăm din nou stresul, ţigara, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, nutriţia inadecvată... Tu împreună cu cine călătoreşti? Odată independent, este preferabil să păstrezi şi să dezvolţi ceea ce ai câştigat. Totul este o problemă simplă de organizare. Fă o listă cu lucrurile bune din viaţa ta şi ai grijă să trăieşti numai printre ele. Aşează-le cu meticulozitate în programul zilnic aşa fel încât să prisosească fără a lăsa loc de altceva. Crede-mă, ce este într-adevăr folositor, găseşti fie ieftin, fie gratis. Viciile sunt scumpe.

DR. NICOLAE MIHU - medic specialist
Atestat Homeopatie
Master Psihoterapie şi Intervenţie Psihosocială
clinicasfantulmatei@yahoo.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru renunţarea la fumat.
 Vizualizări articol: 1266 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfaturi pentru renunţarea la fumat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vointa sa ai trimis de
( 6 oct 2008, 12:08:38
pentru ca restul vine de la sine.Eu am fumat 35 de ani ,iar intr-o dimineata m-am trezit hotarit sa ma las de fumat ,aveam un pachet de tigari nou nout ,l-am luat si l-am facut bucati ,bucati si l-am aruncat la gunoi, de atunci au trecut 10 ani si va spun drept parca nu am pus tigara-n gura niciodata si nici nu ma tenteaza vreodata asa ca singurul sfat si medicament este: VOINTA
2.   Corect! trimis de
( 6 oct 2008, 12:48:57
Asa e Mihai! Vointa e tot ce trebuie! Nu e nevoie de Nicorette, cine stie ce plasturi anti-fumat, guma de mestecat, masaj la testicule etc. Vrei sa te lasi... bine, nu mai pune tigara in gura. Cine zice ca nu se poate lasa defapt NU VREA sa se lase!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei