Cercetătorii germani şi italieni au anunţat, ieri, descoperirea unui nou tratament capabil să vindece formele de tuberculoză rezistente la medicamentele actuale, informează AFP.
Rădăcinile de tuberculoză care au dezvoltat o rezistenţă la antibioticele existente şi reprezintă 6% din totalul cazurilor diagnosticate anual în lume afectează în special statele din fostul bloc sovietic, Japonia, Coreea şi Africa de Sud, potrivit concluziilor Societăţii europene de pneumologie (ERS), reunită, la Berlin, pentru congresul său anual.
Cercetătorii germani, coordonaţi de Christoph Lange (Research Center Borstel), şi italieni, conduşi de Giovanni Battista Migliore (Fundaţia Salvatore Maugeri), au prezentat, în cadrul congresului, rezultatele unor studii care sugerează că utilizarea linezolidului, un antibiotic de sinteză, permite eradicarea formelor de tuberculoză rezistente la alte tratamente.
Dintr-un total de 89 de pacienţi germani şi italieni suferinzi de forme rezistente sau foarte rezistente de tuberculoză, tratamentul cu linezolidă a condus, în 75% dintre cazuri, "la dispariţia bacililor tuberculoşi, permiţând sterilizarea culturilor", se arată într-un comunicat al ERS.
În cazul a 28 din 67 de pacienţi pentru care cercetătorii dispun de rezultate finale ale tratamentului, 31 - adică 8 din 10 - au fost consideraţi vindecaţi.
Cercetătorii au recunoscut că tratamentul a antrenat numeroase efecte secundare la mulţi dintre pacienţi, inclusiv anemii severe, însă "acestea sunt reversibile", tratamentul neantrenând moartea vreunui pacient.