Rezveratrolul, un antioxidant care se găseşte din abundenţă în vinul roşu şi în fructe, ar putea să protejeze organismul împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor, potrivit unui studiu prezentat la o conferinţă medicală care a avut loc la Boston (SUA), transmite Reuters.
Testele efectuate pe şoareci au demonstrat că rezveratrolul, sub efectul unui compus acetil, poate preveni anumite efecte nocive provocate de radiaţii, au declarat cercetătorii americani în cadrul conferinţei Societăţii Americane de Terapie Radiologică şi Oncologie.
Potrivit lui Joel Greenberger, profesor la John Hopkins University din Baltimore, medicamentele preparate pe bază de rezveratrol ar putea fi folosite pe scară largă în cazurile de urgenţă provocate de radiaţii sau accidente nucleare.
"În prezent, nu există medicamente pe piaţă care să protejeze împotriva radiaţiilor sau care să contracareze efectele radiaţiilor", a adăugat acesta. "Scopul nostru este să găsim un tratament pentru întreaga populaţie şi care să fie eficient şi deloc toxic", a mai spus Greenberger.
"Micile molecule, care pot fi uşor stocate, transportate şi administrate, sunt optime pentru acest tratament, iar până în prezent, resveratrolul acetilat răspunde foarte bine acestor condiţii", a conchis acesta.