Consumul moderat de fistic, în paralel cu o dietă sănătoasă pentru inimă, combate riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin acţiunea luteinei, un antioxidant conţinut de seminţe, se arată într-un studiu recent publicat de American Journal Of Clinical Nutrition, citat de sky.com.
Luteina, care se găseşte în fistic, dar şi în fructe şi în legumele verzi, contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi şi previne blocarea arterelor sangvine. Un experiment efectuat pe un eşantion de 28 de persoane a demonstrat că nivelul colesterolului scade cu 12% după trecerea de la o dietă tipic americană, cu multă brânză, ulei şi unt, la una mai puţin grasă, care include consumul de fistic.
Experimente anterioare privind calităţile nutritive ale fisticului au mai arătat că acesta reduce nivelul de colesterol, dar şi riscul de a face cancer.
Însă oamenii de ştiinţă pledează pentru un consum moderat al acestui aliment, în caz contrar existând riscul de a lua în greutate, fapt care reprezintă un pericol pentru inimă.
(25 sep 2008, 18:47:19