Exerciţiile fizice pot ajuta femeile gravide să renunţe la fumat, potrivit rezultatelor a două studii realizate în Marea Britanie, care indică faptul că un sfert din femeile care fac sport în timpul sarcinii renunţă la viciu, informează Reuters.
Conform cercetătorilor britanici, rata de renunţare la fumat în rândul persoanelor care fac regulat exerciţii fizice este aproximativ aceeaşi ca cea întâlnită în rândul persoanelor care folosesc înlocuitori de nicotină.
"Cercetările noastre sugerează că o activitate fizică este eficientă şi acceptabilă în ceea ce priveşte renunţarea la fumat în timpul sarcinii", a declarat profesorul Michael Ussher, de la St. George's University din Londra, unul dintre autorii acestui studiu, care a fost publicat în revista BMC Health.
Nicotina, una dintre cele mai comune şi cunoscute substanţe care provoacă dependenţă, creşte riscul de deces în rândul copiilor şi este asociată cu dificultăţile de învăţare şi cu probleme de sănătate din copilărie.
Circa 17% dintre femeile britanice şi aproximativ 20% dintre femeile din SUA recunosc faptul că au fumat în timpul sarcinii.
Înlocuitorii de nicotină, cum ar fi plasturii, îi ajută pe fumători să renunţe la viciu, dar medicii sunt îngrijoraţi de faptul că aceştia pot afecta fătul. Specialiştii sunt de părere că exerciţiile fizice sunt o metodă sănătoasă pentru femeile însărcinate de a renunţa la fumat.
La cele două studii au participat femei cu vârsta de peste 18 ani, care fumau cel puţin o ţigară pe zi şi care se aflau în primele 12 - 20 de săptămâni de sarcină.