Apa de izvor poate avea vindeca eczemele atunci când este aplicată direct pe porţiunea de piele afectată, rezultă dintr-un studiu realizat de cercetătorii italieni, informează Daily Mail.
Apa izvoarelor termale poate trata eczemele atunci când este aplicată direct pe acestea, doctorii stabilind că o bacterie "inofensivă" din acest tip de apă înlătură mâncărimile şi îmbunătăţeşte aspectul pielii.
Această descoperire confirmă sprijinul ştiinţific pentru tratamentele la băi, populare în rândul persoanelor suferinde de afecţiuni ale pielii.
Eczemele, care afectează şi o zecime dintre copii, apar mai ales la persoanele cu un sistem imunitar hiperactiv, a căror piele se inflamează uşor.
Cercetătorii din Franţa şi Germania au analizat dacă eczemele pot fi vindecate prin expunerea la bacteria "vitreoscilla filiformis", prezentă în apele termale sulfuroase.
Deşi pacienţii cu eczeme care au urmat tratamente cu acest tip de apă au arătat îmbunătăţiri, nu se poate stabili dacă efectele pozitive sunt exclusiv ale apei sau se datorează şi schimbărilor de dietă şi reducerii stresului.
Cincizeci şi unu de pacienţi sufeinzi de eczemă atopică au fost împărţiţi în două grupuri, unul căruia i s-a aplicat bacteria pe piele, timp de o lună, prin intermediul unei creme, şi altul care a fost tratat cu o cremă în care bacteria nu era prezentă. Cercetătorii au constatat o îmbunătăţire numai în cazul grupului în cadrul căruia pacienţii cu eczemă au folosit crema incluzând bacteria.
Şi mâncărimea determinată de eczeme a scăzut în cadrul primului grup, în circa două săptămâni, în timp ce al doilea grup nu a dat nici un semn de îmbunătăţire în ceea ce priveşte acest simptom.
La începutul studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în British Journal of Dermatology, un sfert dintre pacienţi prezentau infecţii cu Staphylococcus Aureus, microb comun în cazul eczemelor şi care poate cauza infecţii ale pielii. Nivelul acestui microb a scăzut semnificativ în cazul grupului căruia i-a fost administrată crema conţinând bacteria.
Cercetătorii consideră că bacteria conţine o substanţă care reglează activitatea sistemului imunitar.
(24 sep 2008, 20:31:34