Chiar dacă la finalul unei relaţii credeţi că viaţa dumneavoastră nu mai are nici un sens, experţii vă asigură că orice persoană supravieţuieşte unei despărţiri şi va fi capabilă să înceapă o altă poveste de dragoste.
Potrivit acestora, există cinci etape care urmează unei despărţiri.
Suferinţa
Atunci când iubim, avem tendinţa de a ne lăsa posedaţi de celălalt, de a împărţi cu el orice lucru. Partenerul este cel care ocupă toate gândurile noastre. Atunci când acesta pleacă, golul lăsat în urma lui este enorm. I se simte lipsa fizică, iar tendinţa naturală este aceea de a ne gândi numai la el. Este un mod în care femeile se protejează, încercând să ţină aproape de ele o parte din el. Această suferinţă este normală. Este nevoie de a o accepta şi de a deveni conştiente că este una dintre etapele obligatorii către vindecare.
În această perioadă, este indispensabil să fiţi înconjurate de prietene apropiate cu care să puteţi discuta despre suferinţa dumneavoastră. Acestea vă vor putea da o părere obiectivă despre relaţia dumneavoastră şi vă vor ajuta să evitaţi transformarea poveştii de dragoste care s-a încheiat într-un mit în care partenerul dumneavoastră era perfect. Vă vor ajuta să regăsiţi realitatea. Nu ezitaţi să vă exteriorizaţi suferinţa. Ardeţi scrisorile, ştergeţi mesajele şi aruncaţi fotografiile.
Teama şi haosul
Sociologul Francesco Alberoni spunea că ne îndrăgostim atunci când vrem să fim cu cineva într-o altă viaţă. Cu alte cuvinte, nu ne îndrăgostim doar de o persoană, dar şi de o ocazie. Ocazia de a deveni soţie şi mamă. Atunci când o femeie este părăsită, aceasta simte că se întoarce la statutul pe care credea că l-a abandonat. Lucrul cel mai important este acela de a nu renunţa la propriile proiecte. Există alţi bărbaţi cu care le puteţi realiza şi trebuie să fiţi conştientă că nu va exista un singur bărbat în viaţa dumneavoastră, ci mai mulţi.
Trebuie să profitaţi de această perioadă în care sunteţi liberă, pentru a vă implica sută la sută într-un proiect. Este momentul în care vă puteţi dedica în totalitate muncii sau unui hobby, având în vedere că aveţi mult timp la dispoziţie. Veţi învăţa astfel să nu vă plictisiţi atunci când trăiţi singure.
Bilanţul
În momentul despărţirii, partenerul face reproşuri. Important este să le analizaţi şi să încercaţi să vă puneţi în pielea lui. Analizaţi reproşurile primite, dar fără a vă transforma în singura vinovată de faptul că relaţia nu a mers. A analiza nu înseamnă că trebuie să-i daţi dreptate celuilalt.
Cea mai bună modalitate de a înţelege că nu sunteţi singurul responsabil de terminarea relaţiei este să faceţi o listă cu tot ce nu a mers în cuplu. Faceţi o coloană cu ceea ce aţi fi putut schimba şi una cu ceea ce nu a depins de dumneavoastră. Astfel, veţi vedea că nu sunteţi singura vinovată.
Acceptarea
Trebuie să acceptaţi destinul. Dragostea dumneavoastră nu poate face totul. Pentru ca o relaţie să funcţioneze este nevoie de doi. Atunci când celălalt are alte proiecte, trebuie să ştiţi că relaţia nu poate merge mult timp. Dacă v-aţi iubit cu adevărat partenerul, odată depăşit şocul despărţirii veţi reuşi să-i înţelegeţi alegerea şi să o respectaţi.
Acceptarea finalului unei poveşti de dragoste şi motivele care au dus la acest lucru constituie o etapă indispensabilă pentru regăsirea liniştii interioare. Aşadar, acceptarea sfârşitului unei relaţii este primul pas către vindecare.
Învăţaţi să iubiţi din nou
În faţa unei dureri foarte mari, avem reflexul de a încerca să nu ne gândim la cauza acesteia. Chiar dacă se diminuează, durerea rămâne. Doar înfruntând singurătatea şi trecerea timpului este posibilă vindecarea.