Consumul de ceai de muşeţel poate ajuta la ţinerea sub control a diabetului, se arată într-un studiu dat recent publicităţii, informează cotidianul britanic Telegraph, în ediţia online.
Ceaiul de muşeţel a fost folosit mult timp ca remediu împotriva stresului şi a insomniei, însă noile studii sugerează că băutura contribuie şi la diminuarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea preveni complicaţiile determinate de boală, cum ar fi orbirea, bolile renale şi afecţiunile sistemelor sangvin şi nervos.
"Este fascinant, acest ceai pare să facă foarte multe lucruri diferite în acelaşi timp", a spus profesorul Robert Nash, coordonatorul studiului.
Studiul a analizat mai multe efecte ale ceaiului asupra sănătăţii şoarecilor de laborator suferind de diabet de tip 2, care sunt incapabili să îşi regleze nivelul de zahăr din sânge.
Şoarecilor cărora li s-a dat un extract de ceai de muşeţel timp de trei săptămâni au înregistrat o scădere a nivelului de zahăr din sânge, potrivit publicaţiei Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Cercetătorii de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie şi de la Universitatea Toyama din Japonia au precizat că, băut la mesele zilnice, ceaiul poate proteja împotriva hiperglicemiei, provocată de nivelul foarte ridicat al zahărului din sânge.
Informaţiile obţinute în urma studiului ar putea conduce la dezvoltarea de medicamente pe bază de muşeţel pentru tratarea diabetului, însă experţii consideră că, deocamdată, sunt necesare studii mai aprofundate.