O vitamina existenta in carne, peste si lapte - B12 - poate impiedica pierderile de memorie care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, arata un studiu realizat de expertii de la Universitatea Oxford, informeaza BBC News Online.
Potrivit studiului, oamenii in varsta, care au un nivel al vitaminei B12 sub medie, sunt de sase ori mai expusi la dezvolarea anumitor afectiuni ale creierului. Concluzia a rezultat in urma testarii a 107 subiecti sanatosi pe o perioada de cinci ani. De altfel, studiul a aratat si ca doi din cinci oameni au deficiente de B12 in organism.
"Oamenii care au deficit de vitamina B pot dezvolta dementa", a avertizat Rebecca Wood, Chief Executive al Alzheimer Research Trust.
"Studiul indica faptul ca mancand carne, peste, cereale si lapte - care contin vitamina B12 - oamenii isi pot proteja creierul. Ficatul si scoicile sunt cele mai importante surse de vitamina B12. Deficitul acestei vitamine este o problema comuna printre oamenii in varsta din Marea Britanie si a fost conectata cu pierderile de memorie si dementa. Cea mai buna metoda de a reduce riscurile dezvoltarii de afectiuni degenerative este pastrarea unui stil de viata activ, a unei diete echilibrate, renuntarea la fumat si vizitele periodic la medic pentru efectuarea de control a presiunii arteriale si a nivelului de colesterol", a spus David Smith, care coordoneaza proiectul Oxford.