Încă există numeroşi medici care pun la îndoială veridicitatea sindromului de oboseală cronică, iar printre aceia care cred cu tărie că boala este cât se poate de reală, se dezbate aprig problema originii acestei boli: este de natură fizică sau de natură psihologică? Această lipsă de unitate care există în cercurile specialiştilor nu face decât să genereze confuzie în rândul pacienţilor. Mai mult decât atât, foarte multe persoane cred că cei care suferă de această boală nu sunt decât nişte prefăcuţi, motiv pentru care pacienţii afectaţi de sindromul de oboseală cronică sunt cu atât mai stresaţi şi mai confuzi.
Bolnavii de oboseală cronică suferă de o permanentă oboseală fizică. De fapt, unul dintre primele simptome ale acestei afecţiuni îl reprezintă oboseala copleşitoare, care nu permite nici o activitate, însă acesta este doar unul din multele aspecte ale bolii. Oboseala poate fi însoţită şi de dureri musculare. Această stare devine un mod de viaţă într-o atât de mare măsură încât bolnavii nu pot munci şi nu pot lua parte la activităţi sociale. Unii dintre aceştia devin chiar "incapabili" din punct de vedere social.
Din păcate, nu este un caz neobişnuit ca o persoană sănătoasă, care duce o viaţă foarte activă, să se trezească într-o dimineaţă cu o stare asemănătoare cu o banală răceală, caracterizată prin dureri de gât, dureri de cap şi febră, dar şi o oboseală care nu îi permite nici să se dea jos din pat. Primul gând este, bineînţeles, că a răcit, dar când trece o săptămână fără ca simptomele să se amelioreze, acesta este semn sigur al sindromului de oboseală cronică.
Oboseală mentală poate fi asociată unei tulburări emoţionale
Mulţi dintre cei care suferă de această afecţiune trec şi printr-o oboseală mentală, care poate fi asociată unei tulburări emoţionale care este generată fie de boala fizică, fi de frustrarea pe care pacienţii o simt din cauza epuizării fizice.
Una dintre complicaţiile acestei boli este apariţia unor probleme cognitive. Informaţiile sunt procesate şi reţinute foarte greu, sporind astfel problemele psihice. De multe ori, bolnavului îi este greu să participe la conversaţii, căci se străduieşte din răsputeri să se concentreze asupra cuvintelor sau să proceseze aceste cuvinte. Problema se extinde şi la nivelul cuvintelor scrise, întrucât pacientul are nevoie să citească de mai multe ori aceeaşi propoziţie pentru a putea procesa înţelesul. Pierderea memoriei, mai ales a celei pe termen scurt, este un alt simptom al bolii. Multe persoane afectate de sindromul de oboseală cronică spun că nu reuşesc să-şi aducă aminte numele celor din jur sau cuvintele ce denumesc obiecte comune. În plus, mulţi au dificultăţi în a se implica într-o discuţie, întrucât de multe ori uită diverse cuvinte sau îşi pierd şirul gândurilor.
Sindromul de oboseală cronică
În trecut, mulţi dintre cei care sufereau de sindromul de oboseală cronică au fost diagnosticaţi cu encefalomielită mialgică. Această boală este o inflamare a creierului şi a măduvei spinării, ceea ce nu este o caracteristică a sindromului de oboseală cronică, deci diagnosticul era incorect. De multe ori, acest sindrom mai este numit sindrom de oboseală post-viral şi poate apărea imediat după vindecarea unei infecţii virale.
Cauza reală a sindromului de oboseală cronică nu este cunoscută. Se ştie doar că în general apare după o infecţie virală sau, mai des, în urma unei serii de infecţii. În procesul de vindecare este foarte important ca pacienţii să adopte un regim alimentar sănătos pentru a grăbi această vindecare. Este foarte imporant să aibă grijă nu doar de sănătatea fizică, ci şi de cea mintală. De aceea, trecerea timpului şi odihna sunt singurele tratamente eficiente pentru sindromul de oboseală cronică.
( 9 sep 2008, 13:48:56