Acesta este cel mai mare studiu realizat până în prezent asupra modului în care "ikigai - bucuria care rezultă din simplul fapt că trăieşti" afectează riscul de mortalitate. Totodată, acesta este al doilea studiu care examinează decesul provocat de cauze specifice, potrivit doctorului Toshimasa Sone, de la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii Tohoku din Sendai.
Studiul a fost realizat pe 43.391 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. Subiecţii au fost monitorizaţi timp de şapte ani, perioadă în care 3.048 dintre ei au decedat.
Fiecare subiect a trebuit să răspundă la întrebarea "Credeţi că aveţi «ikigai» în viaţa dumneavoastră?". Astfel, 59% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, în timp ce 36,4% au susţinut că nu sunt siguri, doar 4,6% dând un răspuns negativ.
Cei care au răspuns negativ la întrebare prezentau o probabilitate mai mică de a se căsători sau de a-şi găsi un loc de muncă şi aveau un nivel de educaţie mai scăzut şi o stare a sănătăţii mai proastă. Totodată, aceştia prezentau capacităţi fizice mult mai reduse şi sufereau de stres.
Chiar şi după ce cercetătorii au folosit tehnici statistice pentru a regla aceşti factori, respondenţii care au declarat că nu consideră că viaţa merită trăită prezentau în continuare un risc crescut de a deceda în perioada imediat următoare, comparativ cu persoanele care au declarat că se bucură de faptul că trăiesc.
La nivel general, persoanele care consideră că viaţa nu merită trăită au prezentat un risc cu 50% mai mare de a deceda din cauze diverse comparativ cu cei care se bucură de faptul că trăiesc. Totodată, acestea au prezentat cu 60% mai multe riscuri de deces provocat de boli cardiovasculare, în timp ce riscul de deces survenit din cauza factorilor "externi", de tipul sinuciderii, era cu 90% mai mare.