Medicina naturistă indiană, care are o vechime de peste 2.000 de ani, este practicată de peste 80% din populaţia Indiei.
În SUA, remediile naturiste de tipul celor ayurvedice au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, o popularitate în creştere, fiind disponibile în pieţele asiatice din oraşe, în magazinele cu produse dietetice, precum şi pe internet.
Acest tip de medicină se împarte în două ramuri. Prima este bazată strict pe plante, în timp ce cea de-a doua, intitulată Rasa Shastra, se bazează pe o practică ancestrală care constă în combinarea de plante, metale, minerale sau geme.
Experţii indieni în Rasa Shastra, care recurg la plumb sau la mercur în realizarea tratamentelor, susţin că acest tip de medicină este terapeutică şi nu reprezintă un pericol dacă este folosită cum trebuie.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Boston, arată că produsele care conţin substanţe metalice depăşesc una sau două norme de consum cotidian acceptate în cazul metalelor toxice.
Pentru studiu, cercetătorii au identificat 25 de site-uri de internet care ofereau spre vânzare 673 de produse medicinale de tipul celor ayurvedice. Astfel, cercetătorii au ales şi cumpărat 193 de produse provenind de la 37 de fabricanţi.
Conform rezultatelor, 20,7% din produsele analizate conţineau niveluri ridicate de plumb, mercur sau arsenic.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) din 27 august.