Studii anterioare au scos la iveală o legătură directă între consumul de alimente bogate în colesterol, precum ouăle, şi creşterea nivelului de colesterol din sânge. Acest lucru contribuie la creşterea riscurilor de maladii cardiace.
Însă noul studiu a demonstrat că persoanele care consumă zilnic câte două ouă, adoptând, în acelaşi timp, o dietă hipocalorică, nu numai că pierd în greutate, dar înregistrează şi o scădere a nivelului de colesterol rău din sânge.
La studiu, care a durat 12 săptămâni, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Surrey, coordonată de profesorul Bruce Griffin, au participat 50 de voluntari supraponderali, dar sănătoşi. Voluntarii au consumat zilnic câte două ouă şi au adoptat o dietă hipocalorică recomandată de British Heart Foundation.
Un alt grup de 50 de voluntari a urmat aceeaşi dietă hipocalorică, fără să includă şi ouăle în consumul zilnic.
Ambele grupuri de voluntari au pierdut în greutate şi au înregistrat o scădere a nivelului de colesterol rău.
Griffin a indicat că studiul a demonstrat că nu există dovezi care să susţină ideea că un nivel crescut de alimente bogate în colesterol, precum ouăle, ar contribui la creşterea riscurilor de maladii cardiace.
Se crede că persoanele care consumă ouă la micul dejun pierd în greutate pentru că acest aliment prelungeşte senzaţia de saţietate.
Studiul vine în sprijinul unor lucrări anterioare, care indică faptul că grăsimile saturate, ce se găsesc în produse de patiserie, carne procesată, biscuiţi şi prăjituri, contribuie mai mult la creşterea nivelului de colesterol rău din sânge decât alimentele bogate în colesterol, precum ouăle, care conţin puţine grăsimi saturate.
În Marea Britanie se consumă zilnic aproximativ 28 de milioane de ouă - circa două-trei de persoană, săptămânal -, aceasta fiind una dintre cele mai scăzute cantităţi pe ţară.
Hipercolesterolemia este un factor de risc major pentru maladiile cardiovasculare. Colesterolul în exces se depune pe artere şi formează plăci, care în momentul în care ajung la inimă sau la arterele periferice favorizează obstrucţia, provocând producerea infarctului şi a arteritei. Colesterolul rău - LDL (lipoproteine cu densitate joasă) - este cel care se depune astfel. Colesterolul bun - HDL (lipoproteine cu densitate înaltă) - în schimb, protejează sănătatea, pentru că ajunge la ficat pentru a fi eliminat.
(28 aug 2008, 11:10:19