Un nou medicament pe bază de anticorpi, care face celulele organismului să lupte împotriva tumorilor, a avut rezultate promiţătoare în cazul pacienţilor care suferă de forme letale de leucemie, potrivit unui studiu publicat în revista Science, informează Reuters.
Tratamentul a fost administrat unui număr de şapte pacienţi suferinzi de limfom non-Hodgkin (NHL), aceştia primind doze mari din medicamentul experimental, care a suscitat reacţii parţiale sau totale în organismele bolnave. Studiul a relevat astfel că celulele T din organism sunt cele mai eficiente în combaterea tumorilor.
Până acum, cercetătorii au depus eforturi pentru a descoperi o modalitate de activare a celulelor T pentru combaterea leucemiei, noul medicament determinând o reacţie eficientă a acestora împotriva celulelor cancerigene. În plus, medicamentul determină celulele T să acţioneze împotriva celulelor maligne fără a declanşa şi o activitate necontrolată a acestora.
"Este vorba de un tip diferit de reacţie. Medicamentul activează celulele T, însă numai pe cele care sunt în contact cu celulele tumorale", a spus Patrick Baeuerle, responsabil al companiei care a produs medicamentul, Micromet.
Dacă testele vor decurge în mod corespunzător, compania speră să înceapă testele clinice necesare aprobării comercializării pe piaţă a medicamentului în cursul anului viitor.
În prima fază a testelor, 38 de pacienţi care suferă de NHL au primit doze variate de medicament, în timp ce 11 dintre ei au primit doze maxime, în cazul lor înregistrându-se cele mai semnificative reacţii şi cele mai importante regresii ale tumorilor, deşi nu au fost supuşi şi la chemoterapie.
Produsul generează însă şi efecte secundare, prin activarea proteinei CD19, însă aceste reacţii s-au înregistrat în cazul primei săptămâni de teste şi s-au normalizat ulterior.
În plus, cantitatea de medicaţie necesară a fost mai scăzută decât în cazul tratamentelor cu anticorpi existente pe piaţă.