Consumul regulat de ton sau somon încetineşte instalarea declinului capacităţilor intelectuale induse de îmbătrânire, ba chiar întârzierea apariţiei demenţei Alzheimer.
Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă din Finlanda, în urma unui amplu studiu, ale cărui rezultate au fost date publicităţii în Statele Unite.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.600 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 65 de ani. În urma analizării rezultatelor, specialiştii au constatat că, spre deosebire de semenii lor care nu se dau în vânt după peşte, persoanele care consumă ton şi alte specii de peşte bogat în acizi graşi Omega-3 de cel puţin trei ori pe săptămână prezintă un risc cu 26 la sută mai mic de a suferi legiuni cerebrale „silenţioase”, deseori responsabile de demenţă sau de producerea unor atacuri cerebrale.
Persoanele care au consumat peşte gras doar o singură dată pe săptămână au prezentat un risc cu 14 la sută mai mic de a suferi un atac cerebral sau leziuni.
Având în vedere că este ştiut faptul că creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcţionare depinde într-o oarecare măsura de aportul de fosfor şi implicit de consumul de peşte.
De-a lungul timpului, s-a observat la copiii ai căror mame au consumat peşte pe perioada sarcinii şi alăptării şi care ulterior au primit în alimentaţia lor peşte, că au o dezvoltare neuropsihică mai rapidă şi sunt mai inteligenţi.
Studiul, ale cărui concluzii au fost date publicităţii de revista Neurology, a demonstrat în acelaşi timp că persoanele care consumă în mod regulat acest tip de peşte prezintă alterări minore ale materiei cenuşii.
Din câte se pare, meritul pentru aceste efecte benefice aparţine acidului Omega-3, o adevărată „mană cerească” pentru inimă şi artere. Nu trebuie uitat nici rolul acestui acid la îmbunătăţirea stării de spirit şi combaterea depresiei, cum au demonstrat recent cercetătorii americani de la University of Pittsburgh School of Medicina.