Femeile însărcinate supuse unui stres puternic prezintă mai multe riscuri de a da naştere unor copii care vor dezvolta ulterior schizofrenie, potrivit unui studiu publicat, joi, de cotidianul specializat BioMed Central Psychiatry şi preluat de AFP.
"Un stres puternic este cel suferit în timpul unui dezastru natural, unui atac terorist, unui uragan, unui deces", a explicat principalul autor al studiului, Dolores Malaspina, de la Universitatea din New York.
Malaspina şi colegii săi au analizat datele colectate de la 88.829 de persoane născute în Ierusalim în perioada 1964 - 1976, pe care le-au comparat cu cele obţinute din registrul naţional de psihiatrie din Israel. În total au fost înregistrate 637 de cazuri de schizofrenie.
Potrivit studiului, copiii femeilor care erau în a doua lună de sarcină în momentele cele mai grave din timpul războiului israeliano-arab, din iunie 1967 ("Războiul de şase zile") prezentau un nivel semnificativ mai ridicat de schizofrenie la vârsta adultă.
Impactul maxim este la începutul sarcinii, cu "o fereastră de vulnerabilitate (la schizofrenie, n.r.) în luna a doua de gestaţie", spun autorii.
Studiul demonstrează, de asemenea, o netă diferenţă de impact între bărbaţi şi femei. Femeile aflate în a doua lună a vieţii lor intrauterine în timpul conflictului au prezentat de 4,3 ori mai multe riscuri de a dezvolta schizofrenie la vârsta adultă, faţă de bărbaţi, care aveau cu 1,2 mai multe probabilităţi de a suferi de această maladie.
Alte influenţe potenţiale - anotimpuri, greutatea mică la naştere, aportul de calorii - au fost eliminate, iar rezultatele s-au menţinut la aceiaşi parametri, spun autorii.
Rezultatele vin în sprijinul altor studii precedente care au scos la iveală un risc ridicat de schizofrenie la copiii ale căror mame au suferit un stres puternic la începutul sarcinii.