Cercetătorii au descoperit că strugurii roşii sunt benefici pentru scăderea riscurilor de producere a accidentelor vasculare, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în ziarul Nutrition, preluat de dailymail.co.uk.
Dacă vinul roşu face parte din celebra dietă mediteraneană, bucăţile de struguri care rămân după prepararea băuturii alcoolice sunt şi ele benefice, potrivit cercetătorilor.
Specialiştii au preparat un cocteil din componentele cele mai bogate în fibre ale strugurilor, precum pieliţa boabelor şi seminţele, considerate a fi nefolositoare, în podgorii.
Testele realizate pe 34 de voluntari nefumători, au demonstrat că extractul este foarte bogat în fibre şi antioxidanţi, care reduc riscurile de instalare a bolilor cardiovasculare - unele dintre cele mai frecvente maladii la nivel global.
Cele mai multe alimente care protejează inima, precum extractele de psyllium sau ovăzul, sunt bogate fie în fibre, fie în antioxidanţi.
Testele realizate de cercetătorii de la Universitatea din Madrid, autorii studiului, au fost realizate pe un amestec de pieliţe şi sâmburi de strugure, bogat în fibre şi antioxidanţi, ambele cu efect de protecţie asupra inimii.
Participanţii la studiu, care a durat 16 săptămâni, au introdus acest cocteil în dieta zilnică, iar efectele au fost vizibile în testele menite să determine riscul apariţiei maladiilor cardiovasculare. Astfel, s-a remarcat la voluntari o reducere presiunii sângelui cu aproximativ 5% şi a colesterolului, cu până la 14%, potrivit cercetătorilor.
Dieta mediteraneană, care include vin roşu, ulei de măsline şi roşii, este considerată a fi mult mai sănătoasă decât cele bazate pe consumul de carne. Studiul a demonstrat că extractul din struguri ar putea face ca o astfel de dietă să aibă efecte cu 50% mai mari în reducerea riscului de infarct. Extractul ar putea fi benefic şi pentru persoanele care suferă de hipertensiune şi de un nivel mare al colesterolului, au mai spus cercetătorii.
Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză a mortalităţii în Occident, 50% dintre decese fiind provocate de aceste maladii.