O serie de studii preliminare sugerează că obezitatea poate fi tratată sau prevenită prin creşterea consumului de alimente cu aport energetic scăzut, precum ciupercile.
Sunt veşti bune pentru populaţia lumii din ce în ce mai afectată de obezitate, ţinând cont de faptul că această problemă de sănătate implică şi un grad destul de ridicat de apariţie a bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a diabetului.
În prima săptămână a experimentului, câţiva participanţi au fost serviţi, timp de patru zile, cu mâncare ce conţinea carne de vită, iar ceilalţi au primit ciuperci. În săptămâna următoare, meniurile s-au schimbat.
S-a constatat că, aşa cum era de aşteptat, aportul energetic era semnificativ mai mare după consumul mâncărurilor ce conţineau carne, comparativ cu consumul de ciuperci. În medie, diferenţa era de 420 de calorii şi 30 de grame de grăsimi pe zi în timpul experimentului de patru zile. În schimb, nu au fost diferenţe prea mari între calificativele acordate de cele două grupuri pentru aspectul mâncării, pofta de mâncare, saturaţie şi saţietate.