Celulele sangvine pot fi cultivate într-un număr mare pornind de la celule suşă embrionare, iar această descoperire ar putea deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman, potrivit unui studiu al companiei americane Advanced Cell Technology (ACT), citat de AFP.
Studiul a demonstrat, pentru prima dată, că celulele sangvine obţinute din celulele suşă embrionare au aceeaşi capacitate de a transporta oxigenul ca şi alte celule ale globulelor roşii, au indicat autorii, specialiştii de la ACT.
Aceste celule sangvine derivate reacţionează la modificările biochimice ale organismului cu o eficacitate fiziologică normală, transmiţând oxigen în ansamblul ţesuturilor din corp, au mai spus cercetătorii
Celulele suşă reprezintă o sursă de celule şi ţesuturi noi. Celulele suşă înlocuiesc celulele din organism în momentul în care acestea mor. Celulele suşă embrionare au cel mai mare potenţial, pentru că ele se pot dezvolta în orice tip de ţesut şi celule din organism.
"Celulele suşă embrionare reprezintă o nouă sursă de celule sangvine, care pot fi create şi reproduse în număr nelimitat, furnizând un potenţial inepuizabil de globule roşii pentru transfuziile umane", a declarat doctorul Robert Lanza, responsabilul ştiinţific la ACT şi principalul autor al studiului.
"În prezent, putem produce până la 100 de miliarde de globule roşii pornind de la o singură cultură de şase celule suşă", a mai spus acesta, adăugând că "limitarea cantităţilor de sânge disponibile pentru transfuzii pot pune în pericol pacienţii care suferă de hemoragii grave".
În 2003, preşedintele american George W. Bush a interzis, din motive religioase, finanţarea federală a cercetărilor în domeniul celulelor suşă embrionare umane, limitând astfel numărul studiilor.
Lanza a mai precizat că va încerca să cultive globule roşii cu ajutorul celulelor suşă pluripotente, obţinute din celule ale pielii, reprogramate cu ajutorul mai multor gene pentru a reveni la o stare similară cu cea a celulelor embrionare.
Studiul, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Clinica Mayo şi de la Universitatea din Illinois, a fost publicat în ediţia online a revistei americane Blood, principala publicaţie în acest domeniu de cercetare.