Abdomenul este centrul organismului uman şi „leagănul” emoţiilor, fiind, din aceste motive, una dintre cele mai sensibile părţi ale corpului. Dacă nu avem grijă de el, abdomenul se umflă şi stochează grăsimile exact unde nu am vrea.
Fiind centrul sistemului digestiv, stomacul este primul care semnalează şi cea mai mică problemă de digestie. Procesul de fermentare, băuturile carbogazoase, aerul înghiţit în timpul mesei, dar şi stresul la care suntem supuse zilnic ori emoţiile puternice, toate acestea îşi lasă amprenta asupra abdomenului, care se balonează şi devine dureros. Primul pas pe care trebuie să învăţaţi să îl faceţi pentru rezolvarea problemei este să începeţi să vă faceţi timp pentru masă. Un sandviş mâncat în viteză, în zgomot sau în stres favorizează înghiţirea aerului şi încetineşte digestia. Vă recomandăm să mâncaţi stând la masă, într-un mediu calm. Alocaţi cel puţin 30 de minute pentru a mânca, mestecând foarte bine fiecare îmbucătură.
Dozaţi cantitatea de fibre pe care o consumaţi. Cam 25-30 de grame de fibre pe zi (pe care le găsiţi în cerealele integrale, în fructe şi în legume) sunt indispensabile pentru un tranzit bun, însă atenţie, o cantitate mai mare poate irita intestinele şi poate favoriza balonarea.
Pentru a vă asigura o bună digestie, este important să consumaţi alimente de origine animală. Carnea, peştele şi ouăle permit refacerea rezervelor de energie şi de proteine fără fermentaţie şi fără să crească volumul stomacului. Gătiţi alimentele prin fierbere, pentru că acest procedeu facilitează masticaţia, digestia şi asimilarea, şi nu săraţi mâncarea în mod exagerat.
În afară de aceste indicaţii de ordin alimentar, trebuie să ştiţi că digestia poate fi îmbunătăţită şi cu ajutorul unei respiraţii corecte, care ajută la eliminare toxinelor din organism.
Nu vă chinuiţi stomacul
Atunci când mâncaţi prea mult şi consumaţi alimente grele, grăsimea se acumulează în jurul taliei. Iată care ar fi soluţiile pentru a scăpa de acest aspect neplăcut. În primul rând, faceţi mişcare. Pentru a elimina grăsimile localizate la nivelul taliei, trebuie „umblat” la aceste rezerve. De aceea, este indicat să practicaţi în mod regulat un sport de anduranţă, de trei ori pe săptămână, cel puţin câte 30 de minute. Sporturile pe care le puteţi practica pentru a scăpa de colăceii din jurul taliei ar fi joggingul, nataţia, ciclismul, gimnastica aerobică sau fitnessul. În afară de asta, încercaţi să mergeţi cât mai mult pe jos.
Limitaţi consumul de zaharuri. Zaharurile rapide (precum prăjiturile, bomboanele, sucurile) şi glucidele rafinate favorizează absorbţia de insulină în sânge, ceea ce provoacă stocarea acestora în jurul taliei, sub formă de grăsimi. De aceea, este indicat să optaţi pentru consumul de glucide neprocesate, precum cereale, orez sau paste din făină integrală.
Poate nu credeţi, dar puteţi scăpa de surplusul de centimetri şi prin procedee de natură fizică. Anumite creme pentru slăbit, bogate în ingrediente active cu capacităţi de drenaj, sunt create special pentru a lupta împotriva rotunjimilor abdominale. Aplicaţi o astfel de cremă dimineaţa şi seara, masaţi-vă abdomenul cu mişcări în sensul acelor de ceasornic şi apăsând uşor, iar din când în când efectuaţi un gomaj delicat.
Tonificaţi abdomenul
Din cauză că ducem o viaţă sedentară şi avem tendinţa de a ne îngriji din ce în ce mai puţin, abdomenul devine din ce în ce mai inestetic şi mai dificil de întreţinut. Când stăm aşezate, abdomenul se relaxează foarte mult, bazinul este împins înainte, iar tonicitatea musculară dispare puţin câte puţin. Din această cauză, abdomenul devine moale şi proeminent şi apar dureri dorsale. Pentru a rezolva cu succes această problemă, obişnuiţi-vă în primul rând să staţi dreaptă, o astfel de postură ajutând la întărirea musculaturii abdominale, întrucât abdomenul este „conectat” cu partea dorsală, cu centura scapulară (omoplaţi, clavicule, stern) şi cu bazinul. În plus, cât de des puteţi, încercaţi să contractaţi şi să relaxaţi în mod repetat muşchii abdominali.
Pe cât posibil, practicaţi activităţi sportive care subţiază talia, adică escaladări, gimnastică, sporturi de luptă, dans ori badminton. Şi, în final, deşi probabil v-aţi săturat să tot auziţi acest îndemn, faceţi abdomene. Este o soluţie clasică, de bază, dar funcţională. Dacă alocaţi câte zece minute în fiecare dimineaţă pentru un program de abdomene executate corect, în scurt timp vă veţi admira abdomenul plat şi tonificat.