Cercetătorii britanici au demonstrat că bicarbonatul de sodiu contribuie semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor fizice, potrivit unui studiu publicat în cotidianul Times, preluat de thisislondon.co.uk.
Specialiştii au descoperit că bicarbonatul de sodiu poate avea efecte vizibile asupra rezistenţei fizice şi a vitezei unei persoane.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Loughborough, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs au terminat într-un timp mai scurt proba pe care o aveau de susţinut faţă de sportivii care nu au apelat la această substanţă.
"Bicarbonatul de sodiu este o substanţă alcalină care favorizează creşterea pH-ului din sânge. Acesta reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, a exerciţiile anaerobe, care cresc nivelul de acid lactic în cel mai scurt timp, precum alergarea sau înotul", a declarat Jonathan Folland, coordonatorul studiului. Bicarbonatul de sodiu ajută organismul să se obişnuiască cu pierderea acidităţii de la nivelul muşchilor, care provoacă apariţia rapidă a stării de oboseală.
Specialiştii au declarat că efectele substanţei nu sunt miraculoase, rezistenţa şi viteza fiind îmbunătăţite cu doar câteva minute. Atleţii profesionişti vor remarca, însă, diferenţa.
Participanţii la acest studiu au redus timpul rezervat cursei de 200 de metri cu 1,5 secunde.
Potrivit unui studiu realizat de American College of Sports Medicine, atleţii şi-ar putea îmbunătăţi performanţele cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.
Specialiştii avertizează, însă, că acesta poate provoca dureri de stomac, având şi un gust neplăcut. "Nu este periculos, însă are un gust îngrozitor", a declarat Folland. Acesta a mai spus că doar persoanele implicate în activităţi sportive ar trebui să încerce bicarbonatul de sodiu, întrucât poate provoca diaree.
(19 aug 2008, 18:44:20