Lipsa vitaminei D din organism poate determina o creştere cu 27% a ratei mortalităţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, care coroborează şi rezultatele altor lucrări ce arată rolul important jucat de această substanţă în organism, informează AFP.
Cercetătorii de la Facultatea de medicină Johns Hopkins (Maryland) au analizat un eşantion de 13.000 de bărbaţi şi femei care aveau o stare bună de sănătate şi care au luat parte la un studiu naţional ce avea ca obiectiv compararea riscurilor mortalităţii la persoanele cu nivel scăzut de vitamina D în organism şi la cele care aveau în corp o cantitate normală din această substanţă.
Dintre cei 1.800 de participanţi decedaţi până la 31 decembrie 2000, circa 700 sufereau de maladii cardiovasculare, iar 400 prezentau un deficit de vitamina D. Riscul de deces a fost cu 27% mai mare la persoanele în organismul cărora vitamina nu se găsea în cantităţi suficiente.
Numărul deceselor survenite în urma crizelor cardiace nu a fost suficient de mare în cadrul grupului pentru a se putea stabili ştiinţific o legătură între cauză şi lipsa vitaminei D, au explicat autorii studiului, publicat în revista Archives of Internal Medicine, pe 11 august.
În studiul recent se arată clar că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în sânge şi creşterea incidenţei cancerului la sân şi a depresiei în cazul persoanelor în vârstă.
Deficitul de vitamina D, legat de bolile cardiovasculare
Un studiu publicat anterior de echipa de la Johns Hopkins a stabilit o legătură posibilă între creşterea cu 80% a riscului de boli arteriale şi deficitul de vitamina D.
Cercetătorii au atras atenţia că şi alte studii, publicate în 2007 şi realizate pe animale de laborator şi oameni, au indicat existenţa unei legături între nivelul scăzut de vitamina D din sânge şi bolile cardiovasculare.
"Rezultatul studiilor noastre arată mai clar că bărbaţii şi femeile trebuie să îşi monitorizeze îndeaproape nivelul de vitamina D din organism", a declarat unul dintre autorii studiului.
Un studiu austriac realizat pe 3.258 de pacienţi, cu vârsta medie de 62 de ani, publicat în iunie, a arătat că persoanele care aveau cantităţi mici de vitamina D în sânge erau de două ori mai expuse riscului de deces decât ceilalţi.
Vitamina D joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Potrivit editorilor de la Archives of Internal Medicine, cel puţin 50% dintre adulţii cu vârste sub 50 de ani din întreaga lume suferă de deficit de vitamina D, problemă care afectează şi numeroase persoane tinere.
Diminuarea activităţilor în aer liber, poluarea şi îmbătrânirea sunt explicaţii posibile pentru această carenţă.
Principala sursă de vitamina D o reprezintă expunerea la soare timp de 10-15 minute în fiecare zi. În ceea ce priveşte alimentele, vitamina D poate fi sintetizată de organism din peşte.
(14 aug 2008, 23:43:21