Copiii care au crescut într-o casă prea curată prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta boli inflamatorii ale colonului, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Gastroenterology, informează Reuters.
Bolile inflamatorii ale colonului se referă la un grup de maladii marcate de inflamarea cronică a intestinului gros, printre simptomele cărora se numără durerile abdominale şi diareea. Specialiştii cred că aceste boli apar din cauza sistemului imunitar care, în urma unor reacţii exagerate, atacă ţesutul colonului.
În noul studiu, cercetătorii au analizat asocierea dintre aşa-numita "ipoteză a igienei" şi bolile inflamatorii ale colonului.
Ipoteza igienei a apărut la sfârşitul anilor '80 ca o posibilă explicaţie pentru creşterea cazurilor de alergii înregistrate în ţările dezvoltate.
Potrivit acestei teorii, copiii expuşi la prea puţine virusuri, bacterii şi alte microorganisme în prima parte a vieţii lor au un sistem imunitar mai puţin dezvoltat, predispus la reacţii anormale.
De exemplu, studiile au scos la iveală faptul că acei copii care îşi petrec timpul la creşă sau cu o bonă sunt mai expuşi la virusuri şi alte microorganisme, fiind mai puţin predispuşi la dezvoltarea alergiilor faţă de micuţii care nu au multe posibilităţi de a petrece timpul cu semenii lor.
La noul studiu, profesorul Eran Israeli şi colegii săi au analizat relaţia dintre bolile inflamatorii intestinale şi anumiţi markeri ai igienei - inclusiv numărul de fraţi ai copilului, poziţia în ordinea naşterilor, zona în care se afla locuinţa acestuia, urbană sau rurală. Un mediu rural este considerat, de regulă, mai puţin igienic decât unul urban.
Cercetătorii au descoperit că 0,2% dintre cei 400.000 de adolescenţi care au participat la studiu au fost diagnosticaţi cu boli inflamatorii ale colonului.
Tinerii care aveau un singur frate prezentau de 2 - 3 ori mai multe probabilităţi de a dezvolta aceste tulburări intestinale faţă de cei care aveau minim cinci fraţi.