Consumul regulat de usturoi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, acesta având aceleaşi proprietăţi ca unele medicamentele pentru combaterea hipertensiunii, potrivit unui studiu publicat în BMC Cardiovascular Disorders şi preluat de dailymail.co.uk.
Cercetătorii australieni au analizat 11 studii realizate la nivel internaţional, în care pacienţilor le-au fost administrate suplimente de usturoi, sub formă de pudră, pentru perioade cuprinse între trei şi cinci luni.
Specialiştii au descoperit că participanţii, care la începutul studiului sufereau de hipertensiune arterială, au înregistrat o scădere a presiunii sângelui după ce au consumat usturoi zilnic.
În unele cazuri, efectele au fost similare cu cele obţinute cu ajutorul medicamentelor destinate scăderii presiunii sângelui, precum agenţii betablocanţi sau inhibitorii ACE (enzima de conversie a angiotensinei), potrivit doctorului Karin Ried, de la Universitatea Adelaide, din Australia de Sud.
Numai în Marea Britanie, peste 16 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială şi mult mai mulţi oameni suferă de această boală fără a fi conştienţi de existenţa ei. În cazul în care boala nu este tratată, există riscul producerii infarctului şi a accidentelor cerebrale. Medicii recomandă ca pacienţilor să micşoreze consumul de sare, să prevină obezitatea şi să facă sport.
Ried, coordonatorul echipei de cercetători care a realizat studiul, a indicat că voluntarilor li s-au administrat doze de praf de usturoi cuprinse între 600 şi 900 de miligrame, echivalentele unor cantităţi de 3,6 - 4 miligrame de ingredient activ al usturoiului, alicina (substanţa responsabilă de mirosul specific).
Un căţel de usturoi proaspăt conţine între 5 şi 9 miligrame de alicină.
Cercetătorii vor efectua mai multe studii pentru a stabili dacă, în timp, suplimentele de usturoi ar putea avea efecte asupra bolilor cardiace.
( 4 aug 2008, 22:41:47