Variaţiile genetice asociate schizofreniei au fost identificate de o echipă internaţională de cercetători, studiile acestora fiind publicate de revista Nature pe site-ul ei de internet, informează AFP.
Schizofrenia este o maladie psihică ce atinge 1% din populaţia mondială. Boala se manifestă prin episoade acute de psihoză, putând include halucinaţii şi delir, şi prin simptome cronice, printre care se numără tulburările afective, intelectuale şi psihomotorii.
Istoricul familial constituie un factor de risc important, însă asocierile genetice sunt dificil de demonstrat din cauza complexităţii simptomelor maladiei şi ale factorilor de mediu, care par a fi implicaţi.
O echipă internaţională de cercetători - International Schizophrenia Consortium - a descoperit că persoanele care suferă de schizofrenie prezintă mari probabilităţi să fie purtătoare de variante cromozomice rare de diferite tipuri.
La studiile grupului de cercetători au participat 3.000 de bolnavi de schizofrenie şi 3.000 de persoane sănătoase.
În urma unui prim studiu s-a descoperit, de asemenea, că modificările pe cromozomii 1 şi 5 cresc semnificativ riscul de dezvoltare a bolii.
Descoperire foarte utilă
"Descoperirea secretelor variaţiilor genetice constituie o metodă de a îmbunătăţi diagnosticarea, tratarea şi prevenirea acestui tip de tulburări neurologice", a spus Thomas Insel, director al Institutului naţional american pentru sănătate mintală, care a finanţat studiile.
Un al doilea studiu (deCODE şi Consortium SGENE) a demonstrat o asociere între variaţiile genetice de pe cromozomii 1 şi 15 şi un risc crescut de dezvoltare a bolii. În funcţie de localizarea lor, aceste variaţii contribuie la creşterea riscurilor de 3 până la 15 ori.
Ambele studii au confirmat, de asemenea, o relaţie stabilită de mult timp, între schizofrenie şi variaţiile genetice de pe cromozomul 22.