Epidemiile de rujeolă din ţările în curs de dezvoltare ar putea fi limitate prin vaccinarea copiilor începând de la vârsta de patru luni şi jumătate, ca o metodă de completare a tratamentului tradiţional, administrat în jurul vârstei de nouă luni, potrivit AFP.
Anticorpii transmişi de mamă protejează copiii împotriva rujeolei în primele luni de viaţă, iar specialiştii recomandă ca bebeluşii să fie vaccinaţi începând de la vârsta de 9 luni şi până la 15 luni, moment ce coincide cu dispariţia imunităţi.
Potrivit unui studiu publicat, vineri, în British Medical Journal, situaţia din ultimii ani s-a modificat.
Campaniile de vaccinare împotriva rujeolei din ţările subdezvoltate au avut drept consecinţă faptul că mamele devin imune şi transmit copiilor doar jumătate dintre anticorpi.
În plus, mamele contaminate cu virusul HIV transmit mai puţini anticorpi copiilor lor, iar copiii seropozitivi pierd această imunitate mai devreme.
O echipă de cercetători din Guineea-Bissau, coordonată de Peter Aaby, a realizat un studiu pe aproximativ 1.300 de copii în vârstă de patru luni şi jumătate, pentru a arăta importanţa vaccinării precoce împotriva rujeolei.
Doar 28% dintre participanţii la studiu erau protejaţi de anticorpii transmişi de mamă.
Astfel, în rândul bebeluşilor vaccinaţi la patru luni şi jumătate şi la nouă luni, rata lunară a cazurilor de rujeolă a fost de 0,7%, spre deosebire de 3,1%, în cazul bebeluşilor vaccinaţi doar la vârsta de nouă luni şi jumătate.
Această metodă a vaccinării duble "ar putea fi utilizată în situaţiile de urgenţă umanitară sau în cazul epidemiilor cu risc mare de infectare cu rujeolă", au explicat cercetătorii.
Vaccinarea precoce "poate îmbunătăţi controlul asupra maladiei" în ţările în curs de dezvoltare, însă reprezintă doar o completare a vaccinării de la vârsta de nouă luni, recomandată de specialişti, potrivit cercetătorilor de la Institutul Naţional American de Sănătate, Helene Broutin şi Mark Miller.
(28 iul 2008, 11:20:54
Este evident ca rezultatele acestor cercetari nu pot sa fie decat favorabile sponsorilor!
Intrebarea mea este alta!
De ce profesorii de la pediatrie, boli infectioase din Romania si strainatate ies in fata si ne spun sa ne vaccinam copiii iar ei nu si-i vaccineaza?
Nu generalizez, dar cunosc cativa doctori care au refuzat sa-si vaccineze copiii impotriva reujeolei. De ce ??