Cercetătorii au demonstrat că sucurile de fructe, considerate de multe persoane drept un mod sănătos de a începe ziua, contribuie la creşterea cu 25% a riscurilor de apariţie a diabetului de tipul II, asociat unei diete nepotrivite şi obezităţii, potrivit dailymail.co.uk.
Consumul fructelor întregi este, dimpotrivă, benefic, putând ajuta la prevenirea diabetului de tipul II, care numai în Marea Britanie afectează circa 2,5 milioane de persoane.
Specialiştii americani de la Şcoala de medicină Harvard, autorii acestui studiu, publicat în Diabetes Care, sunt de părere că lipsa fibrelor din sucuri poate avea o influenţă negativă asupra nivelului de zahăr din sânge.
Multe persoane consumă în fiecare zi câte un pahar de suc de fructe, însă nutriţioniştii avertizează că, în acest caz, moderaţia este vitală. Oamenii ar trebui să consume o gamă variată de fructe şi legume, având în vedere influenţele pozitive pe care acestea le au asupra sănătăţii.
Legătura dintre diabetul tip II şi sucurile de fructe a fost descoperită în urma unui studiu, care a durat 18 ani, la care au participat 70.000 de femei care lucrau în domeniul sănătăţii publice. Acestea au oferit constant informaţii privind starea lor de sănătate şi obiceiurile alimentare.
Potrivit specialiştilor, consumul a trei porţii de fructe pe zi poate contribui la reducerea riscului de apariţie a diabetului cu 18% , însă consumul zilnic al unui pahar cu suc de fructe creşte riscul de diabet de tipul II.
Persoanele participante la studiu care au consumat trei pahare de suc de mere pe lună au prezentat cu 15% mai multe riscuri de a dezvolta diabet faţă de cele care au consumat mai puţin de un pahar cu suc pe lună.
Potrivit studiului, un pahar cu suc de fructe consumat zilnic creşte riscurile de diabet cu 24%.
"Anumite băuturi ar trebui înlocuite cu suc de fructe, în încercarea de a asigura opţiuni mai sănătoase. Sucurile au beneficiile lor. Ele asigură vitamina C, însă trebuie să fim atenţi, întrucât pot conţine foarte mult zahăr", a declarat doctorul Joanne Lunn, de la British Nutrition Foundation.
Diabetul, caracterizat printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge, are două forme. În cazul tipului II, favorizat de obezitate şi silul de viaţă sedentar, pacienţilor li se spune să încerce să-şi aducă greutatea la limite normale.
În schimb, diabetul de tipul I, care afectează mai ales tinerii, este o boală autoimună, adică sistemul imunitar al organismului este dereglat, distrugând celulele pancreasului care fabrică insulina, ce are ca rol transformarea zahărului (glucozei) în energie.
În ambele tipuri de diabet, excesul de zahăr din sânge afectează multe organe din corp, precum ochii, rinichii şi inima.
(25 iul 2008, 15:17:23