Antihistaminicul Dimebon, un medicament folosit pe vremuri în Rusia împotriva alergiilor, s-a dovedit a fi eficace în tratarea cazurilor uşoare sau moderate de Alzheimer, întrucât creşte capacităţile cognitive, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Lancet, informează AFP.
Dimebon nu a mai fost folosit în Rusia de peste 20 de ani, din cauza apariţiei unor medicamente mai bune împotriva alergiilor.
Potrivit unui studiu realizat în urmă cu câţiva ani de cercetătorii Academiei ruse de ştiinţă, medicamentul protejează celulele nervoase.
În perioada 2005 - 2006, o echipă de specialişti, condusă de Rachelle Doody, de la Colegiul de medicină Baylor din Houston (Statele Unite), a testat medicamentul pe un grup de 155 de pacienţi cu Alzheimer, în 11 locuri din Rusia. Jumătate dintre aceştia au luat Dimebon de trei ori pe zi, iar ceilalţi un placebo. Cele două grupuri au fost supuse unor teste timp de şase luni, iar apoi au fost monitorizate timp de un an.
La pacienţii cărora le-a fost administrat Dimebon s-a observat o ameliorare a capacităţilor cognitive şi a memoriei, spre deosebire de ceilalţi, la care specialiştii au descoperit o scădere a acestor abilităţi.
De altfel, efectul medicamentului a crescut pe parcursul lunilor de studiu, iar specialiştii spun că până acum nu s-a mai înregistrat o astfel de situaţie în cazul altor tratamente administrate pacienţilor cu maladia Alzheimer.
La nivel mondial, 25 de milioane de persoane suferă de această boală incurabilă.
Alzheimer este o boală progresivă, degenerativă, care atacă celulele nervoase ale creierului, având ca rezultat pierderea memoriei şi schimbări în modul de gândire şi în comportament. Nu se cunosc cauzele acestei boli, care este caracterizată de acumulări anormale de plăci şi proteine în celulele nervoase.
Dimebonul nu poate fi considerat un remediu, pentru că medicamentul nu face altceva decât să atace simptomele şi nu cauzele, sunt de părere cercetătorii, care admit că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele obţinute.