Bebeluşii hrăniţi la sân capătă un sentiment de încredere şi dragoste în mamă datorită oxitocinei, un hormon responsabil de producerea laptelui în glanda mamară, dar şi de reducerea nivelului de stres, potrivit unui studiu publicat în PLoS Computational Biology, preluat de Reuters.
Fenomenul i-a intrigat multă vreme pe specialişti, deoarece implică nişte cantităţi mari de oxitocină.
Folosind un tipar special creat pe computer, cercetătorii din China, Franţa, Italia şi Marea Britanie au descoperit de unde provine acest reflex al bebeluşilor.
Studiul realizat de ei a scos la iveală că alăptarea nu angrenează numai celulele normale ale creierului responsabile de producerea oxitocinei, ci "recrutează" şi dendritele - care în mod normal se ocupă de crearea de canale de comunicare între celulele creierului - pentru a secreta acest hormon al fericirii.
Acest lucru contribuie la îmbunătăţirea comunicării între celulele nervoase şi creează un punct central al secreţiei de oxitocină, care este eliberată în cantităţi mari, la intervale regulate.
Jianfeng Feng, de la Universitatea din Warwick, Coverty (Marea Britanie), unul dintre autorii studiului, a precizat că descoperirea ar putea fi utilă în studierea unor activităţi similare ale creierului.