Cercetătorii din domeniul medicinii au confirmat de curând că produsele lactate au nenumărate beneficii pentru sănătate şi că, datorită proprietăţilor pe care le au, este recomandat ca aceste produse să fie consumate la orice vârstă.
Produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu din alimentaţie. Fără lactate şi în special fără calciu, care este foarte bine asimilat de organism, este destul de dificil să asigurăm aportul de minerale şi vitamine de care avem nevoie. Fiind bogate în proteine, produsele lactate sunt în egală măsură şi surse importante de fosfor, potasiu şi oligo-elemente (zinc, iod, seleniu, etc.), dar asigură şi un aport de vitamine, în special vitaminele A şi B. Luând toate aceste aspecte în considerare, este foarte clar de ce laptele şi produsele lactate sunt recomandate oricărei persoane şi la orice vârstă.
Indispensabil în creşterea şi dezvoltarea copiilor
Potrivit experţilor, până la vârsta de cinci sau şase luni, nevoile bebeluşilor sunt "acoperite" integral de substanţele ce se găsesc în laptele matern sau de formulele de alimentaţie dezvoltate special pentru sugari. Apoi, laptele praf şi laptele praf vitaminizat preiau "ştafeta" în alimentaţia copilului, până la vârsta de trei ani.
În ceea ce priveşte copiii şi adolescenţii, s-a demonstrat deja că laptele este indispensabil creşterii şi dezvoltării, jucând un rol important în întărirea oaselor. S-a arătat, de asemenea, că dacă nu consumă produse lactate, adolescenţii nu asimilează decât aproximativ 500-600 mg de calciu pe zi, ceea ce înseamnă doar jumătate din cantitatea de aport nutritiv recomandat. Din acest motiv, lipsa produselor lactatelor din alimentaţie creşte semnificativ riscul fracturilor, nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung.
Produsele lactate sunt recomandate şi femeilor însărcinate, întrucât reprezintă principala sursă de calciu pentru a acoperi nu doar nevoile viitoarei mămici, ci şi a copilului. În acest caz, doza zilnică recomandată de calciu este de 1.000 mg.
Studii recente au arătat că în cazul adulţilor, produsele lactate aduc nenumărate beneficii pentru prevenirea şi tratamentul unor boli şi afecţiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea, anomalii la nivelul lipidelor din sânge şi multe altele.
Lactate multe, la menopauză
La adulţii trecuţi de vârsta de 50 de ani, şi în special în cazul femeilor la menopauză, aportul de calciu trebuie crescut la o valoare de 1.200 până la 1.500 mg pe zi, scopul acestei măsuri fiind prevenirea apariţiei osteoporozei şi a fracturilor. Prin urmare, este indicat ca la această vârstă consumul de produse lactate să crească şi el, în funcţie de recomandările medicului şi în funcţie de nevoile fiecăruia.
În fine, cercetătorii atrag atenţia asupra zvonurilor alarmiste diseminate de câteva cărţi publicate recent, care "învinovăţesc" produsele lactate pentru o lungă listă de boli, printre care chiar osteoporoza. Oamenii de ştiinţă susţin că aceste zvonuri sun complet false şi că singurele contra-indicaţii pentru lapte sau produse derivate sunt alergiile la proteinele din lapte ce pot apărea la sugari (o alergie care, în general, se vindecă odată cu trecerea timpului) şi, într-o mai mică măsură, intoleranţa la lactoză (zahărul din lapte). În cel de-al doilea caz, cercetătorii au ţinut să precizeze că acest gen de intoleranţă are legătură doar cu laptele şi că în acest caz nu este interzis consumul de brânzeturi sau iaurt.