Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui care circulă prin artere. O persoană la care valoarea acestei presiuni este prea crescută se încadrează în categoria bolnavilor de hipertensiune arterială sau a hipertensivilor.
Încă de la început trebuie să precizăm faptul că hipertensiunea arterială este o afecţiune frecventă şi există foarte multe persoane care suferă de această problemă. Unele dintre acestea îşi cunosc starea de sănătate, dar din păcate nu sunt întotdeauna corect informate sau tratate corespunzător, însă există şi oameni care nu ştiu că suferă de hipertensiune şi care, prin urmare, nu primesc nici un tratament. În urma sondajelor efectuate în acest sens s-a constatat că una din patru persoane trecute de 35 de ani nu ştie că este hipertensivă şi nu ia nici un fel de tratament.
Măsuraţi-vă frecvent tensiunea
Este foarte important să cunoaşteţi valoarea tensiunii arteriale pe care o aveţi, iar acest lucru poate fi aflat cu ocazia unei vizite obişnuite la medicul de familie, chiar şi dacă nu aveţi nici un fel de simptome sau dacă nu suferiţi de vreo boală. Măsurarea tensiunii arteriale este o practică obişnuită şi un control de rutină, care poate preveni apariţia unor boli mai grave.
Valoarea tensiunii arteriale poate fi influenţată de mai mulţi factori. În primul rând este vorba de puterea cu care aşa numita "pompă cardiacă", adică ventriculul stâng ale inimii, trimite sângele în marile artere; apoi, tensiunea arterială mai poate fi influenţată de elasticitatea peretelui arterelor; şi nu în ultimul rând, valoarea tensiunii arteriale mai poate fi influenţată şi de volumul sanguin.
Valoarea tensiunii arteriale
După cum probabil ştiţi, valoarea tensiunii arteriale este dată de două numere, care ambele sunt importante. Numărul mai mare corespunde presiunii arteriale sistolice, aceea care se creează prin propulsarea sângelui de către inimă (sistola) şi care nu trebuie să depăşească valoarea 14, în cazul unei tensiuni normale. Numărul mai mic corespunde presiunii diastolice, aceea care se instalează în artere când inima se află în faza de relaxare (diastolă) şi care nu trebuie să aibă o valoare mai mică decât 9.
Prin urmare, când totul funcţionează aşa cum trebuie, tensiunea arterială la un adult trebuie să fie mai mică de 14/9 (sau în termeni medicali, să nu depăşească 140/90 mmHg). Se poate întâmpla, totuşi, ca în condiţii normale, aceste valori să fie puţin mai mari, în cazul în care pacientul este stresat sau agitat când i se ia tensiunea sau dacă tensiunea este măsurată după un efort fizic. În mod normal, tensiunea trebuie măsurată atunci când pacientul este odihnit.
Hipertensiunea nu are simptome
Hipertensiunea arterială nu provoacă în general nici un simptom. Dacă totuşi acestea apar, de obicei hipertensiunea se manifestă prin dureri de cap sau ameţeli. În general, o valoare a tensiunii arteriale mai mare decât în mod normal se descoperă întâmplător în timpul unei consultaţii medicale de rutină sau în urma măsurării sistematice a tensiunii. Pentru a pune diagnosticul de hipertensiunea arterială este nevoie ca una dintre valorile măsurate (sau chiar amândouă) să fie mai mare decât cea normală în trei momente diferite, măsurate aleatoriu.
Pentru a controla şi trata hipertensiunea la timp, dacă este cazul, este foarte important să verificaţi din când în când valoarea acesteia, chiar dacă nu aveţi nici un simptom. Pentru a reduce riscul de a suferi de hipertensiune arterială, este indicat să nu mâncaţi foarte sărat, iar dacă deja aţi fost diagnosticat cu această afecţiune trebuie să reduceţi consumul de sare, fără însă a elimina sarea din alimentaţie.
( 9 iul 2008, 20:33:43