Cutiile de pizza sunt mult mai periculoase pentru sănătate decât s-ar putea crede.
Un studiu recent al cercetătorilor italieni a demonstrat faptul că şi pizza ar putea să fie contaminată de toxine chimice găsite în cutia de carton în care este transportată.
În opinia oamenilor de ştiinţă, unele recipiente făcute din materiale reciclabile conţin cerneluri toxice, cleiuri şi vopseluri, care ar putea fi transferate mâncării când e fierbinte.
Cea mai periculoasă dintre acestea este diizobutilul ftalat, care afectează hormonii sexuali.
"În interiorul cutiei, temperatura poate ajunge la 60-65 de grade şi pizza rămâne fierbinte câteva minute. Creşte astfel posibilitatea ca substanţele toxice să migreze din pachet, în mâncare", a explicat Monica Bononi, coordonatoarea studiului.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Milano au descoperit urme de diizobutil ftalat în cutiile a 16 restaurante diferite din nordul Italiei.
"Este clar că aceste cutii au fost fabricate folosind cel puţin hârtie reciclabilă sau carton", crede Bononi, care a ţinut să precizeze că deocamdată nu se ştie cu siguranţă de ce cantitate de diizobutil ftalat este nevoie ca să fie afectată sănătatea oamenilor.