Internetul are nenumărate utilizări, care mai de care mai neobişnuite sau folositoare, printre acestea numărându-se chiar tratarea pacienţilor ce suferă de diverse afecţiuni psihologice.
Potrivit rezultatelor unui studiu recent, tratamentul psihologic online sau aşa-numita „e-terapie” s-a dovedit la fel de bun ca terapia personală practicată într-un cabinet psihologic pentru tratarea atacurilor de panică şi a simptomelor asociate cu această tulburare.
Autorii studiului au ţinut să precizeze că, în ultimul timp, bolile mintale au devenit o problemă gravă, ce afectează oameni din întreaga lume. Din păcate, managementul anxietăţii şi depresiei le revine în general medicilor de familie, care de multe ori nu au timpul şi resursele necesare pentru a acorda un tratament psihologic corespunzător.
Terapie online
Prin urmare, s-a resimţit nevoia de a se descoperi noi metode eficiente de terapie. În timpul desfăşurării experimentului, s-a constatat că, atunci când persoanele care suferă de atacuri de panică au completat tratamentul prescris de medic cu folosirea programului de e-terapie „Panic Online”, atacurile de anxietate, iar simptomele acestora s-au redus semnificativ, iar în 30 la sută dintre cazuri au dispărut complet.
Experimentul a fost efectuat pe un eşantion de 96 de persoane diagnosticate cu anxietate, care au urmat programul „Panic Online” în decursul a 12 săptămâni. Dintre participanţi, 53 au primit asistenţă de la medicul curant, iar 43 au primit asistenţă de la un psiholog prin intermediul poştei electronice.
Participanţii au răspuns la o serie de întrebări adresate de un psiholog prin telefon şi au completat mai multe chestionare on line, menite să evalueze simptomele de anxietate în timpul tratamentului şi într-o perioadă de şase luni după încheierea acestuia.
S-a constatat că starea subiecţilor din ambele grupuri s-a ameliorat şi că nu au existat diferenţe majore între participanţii care au primit consiliere de la medicul de familie şi cei care au fost ajutaţi de un psiholog de meserie.