O femeie din Marea Britanie a devenit prima din ţara sa care a conceput un copil ce are garanţia că nu va moşteni cancerul mamar, foarte frecvent în familia sa şi la care era predispus genetic, informează mirror.co.uk.
Femeia în vârstă de 27 de ani, însărcinată în 14 săptămâni, a recurs la tehnica scanerului genetic pentru a garanta că nu va transmite fiicei sale cancerul mamar, foarte frecvent în familia sa.
Embrionii femeii au fost scanaţi pentru a-i alege pe cei care nu purtau genele letale.
Toate femeile din familia soţului viitoarei mame, din ultimele trei generaţii, au fost lovite de cumplita boală, la vârste relativ mici, între 27 şi 29 de ani. Bărbatul poartă şi el genele care transmit cancerul mamar.
O fetiţă concepută pe cale naturală ar fi prezentat 50 - 85% probabilităţi de a se îmbolnăvi.
"Metoda a avut succes, acest lucru însemnând că am eliminat gena din linia noastră. Dacă am fi avut o fetiţă şi ea ar fi purtat gena şi s-ar fi îmbolnăvit, nu aş fi putut să o privesc în ochi şi să-i spun că nu am încercat", a spus viitoarea mamă, sub protecţia anonimatului.
Astfel, femeia şi soţul său, în vârstă de 28 de ani, au decis să recurgă la crearea de embrioni prin metoda fertilizării in vitro. Cinci dintre embrioni nu erau purtători ai genelor BRCA-1 şi BRCA-2, responsabile de cele 44.000 de cazuri de cancer mamar înregistrate anual în Marea Britanie. Medicii au implantat apoi în uterul mamei doi embrioni sănătoşi.
Procedura a fost coordonată de profesorul Paul Serhal, de la University College London Hospital.
Tehnica este autorizată în Marea Britanie datorită normelor Autorităţii de Control a Embriologiei şi Fertilizării Umane, care gestionează regulile în materie de clonare în această ţară.