Bebeluşii care în primul an de viaţă trăiesc într-o locuinţă alături de o pisică prezintă riscuri duble de a se îmbolnăvi de eczeme, cu condiţia ca ei să fie purtători ai unei mutaţii genetice specifice, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători europeni, publicat în Public Library of Science şi preluat de BBC.
Cercetătorii au descoperit că bebeluşii purtători ai unei variaţii a genei FLG prezintă un risc dublu de eczeme, iar expunerea lor la alergenii purtaţi de pisici contribuie la creşterea de patru ori a probabilităţilor de îmbolnăvire.
La studiu au participat 892 de bebeluşi născuţi în Marea Britanie şi Danemarca. Specialiştii au analizat influenţa expunerii la alergenii purtaţi de câini, pisici şi praf.
Acelaşi studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Dundee, a scos la iveală faptul că existenţa unui câine în locuinţă nu contribuie la creşterea riscurilor de eczeme.
Totuşi, un expert din Marea Britanie, dermatolog la Universitatea din Sheffield, spune că un alt studiu sugerează că expunerea la pisici contribuie la reducerea riscurilor de eczeme. În plus, noul studiu este unul realizat la scară mică, iar datele trebuie interpretate cu precauţie.
Numărul cazurilor de eczeme a crescut semnificativ în ultimii ani în Marea Britanie. Cauzele acestei alergii nu sunt pe deplin cunoscute, dar se ştie că anumite substanţe favorizează apariţia bolii.
Descoperirea cercetătorilor britanici este importantă, pentru că gena FLG joacă un rol important în menţinerea rolului de barieră protectoare a pielii.
Unele mutaţii împiedică gena să funcţioneze cum trebuie, însă nu este suficient să fii purtător al acestei variaţii genetice pentru a te îmbolnăvi. Unele persoane sunt purtătoare ale acestei mutaţii genetice, însă nu se îmbolnăvesc.
Factorii de mediu sunt extrem de importanţi în declanşarea alergiilor la copii, spun specialiştii.