Un vaccin sub formă de plasture împotriva diareii călătorului, care afectează anual peste 20 de milioane de turişti care merg în ţările unde există bacteriile ce provoacă boala, s-a dovedit a fi eficace în urma testelor, informează un studiu publicat în The Lancet.
Anual, aproximativ 27 de milioane de turişti cad victime diareii numite "la tourista" sau "Delhi belli", o tulburare benignă, dar care provoacă un foarte mare disconfort.
Bacteriile care provoacă boala, printre care se numără Escherichia coli enterotoxinogene (Etec) sunt prezente în Africa şi în unele ţări din Asia şi America latină.
Boala durează, în general, 4 - 5 zile şi este acompaniată, cel mai adesea, de ameţeli, vomă, dureri abdominale, vertij şi deshidratare.
Vaccinul, conceput de firma americană Iomai Corp, cu sediul în Gaithersburg, Maryland, are ca ţintă bacteria Etec.
Un studiu clinic în faza II al acestui vaccin a fost efectuat în Statele Unite, la el participând 170 de adulţi care au călătorit în Mexic şi Guatemala.
Rezultatele demonstrează că doar 15% dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit faţă de 22% dintre persoanele care au participat la studiu, dar au primit un placebo. Cazurile de diaree severă au fost mai numeroase în rândul persoanelor nevaccinate (11%) decât în rândul celor vaccinate (2%).
Studiul demonstrează că plasturele-vaccin „ar putea proteja călătorii de această maladie comună şi obositoare, însă eficacitatea lui trebuie demonstrată printr-un studiu de fază III (necesar pentru autorizarea comercializării)”, au declarat Gregory Glenn şi Sarah Frech (Iomai Corporation).
Rezultatele publicate în revista medicală The Lancet au fost prezentate pe scurt în septembrie 2007, în timpul unei conferinţe care a avut loc la Chicago.