Mâncarea chinezească este mult mai benefică pentru sănătate decât am fi fost tentaţi să credem.
Din câte se pare, extractul parţial purificat de drojdie orez roşu chinezesc reduce riscul producerii unui al doilea atac de cord la 45 la sută dintre persoanele care au suferit deja un infarct.
În plus, Xuezhikang, cum este numită substanţa, reduce cu o treime mortalitatea cardiovasculară şi totală şi cu două treimi pe cea oncologică, după cum s-a observat la cei peste 5.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, monitorizaţi timp de cinci ani pentru acest studiu clinic.
Cercetările au fost coordonate de David Capuzzo, de la Jefferson's Myrna Brind Center of Integrative Medicine (USA), şi Zonliang Lu, de la Fuwai Hospital din cadrul Chinese Academy of Medical Science (China).
"Este foarte îmbucurător, pentru că este vorba de un produs natural, cu foarte puţine efecte colaterale. Locuitorii din Orientul Îndepărtat au consumat mii de ani drojdia de orez roşu ca aliment, însă până acum nimeni nu studiase acest produs din punct de vedere clinic. Suntem foarte încântaţi de rezultate", este de părere Capuzzo.
Pentru acest studiu, au fost examinaţi pacienţi care suferiseră un atac de cord cu un an în urmă.
Acestora li s-au administrat două capsule de 300 miligrame de Xuezhikang (Xzk) sau un placebo pe zi, toţi fiind monitorizaţi timp de cinci ani. Capsulele conţineau şi o combinaţie de lovastatin, ergosterol şi alte substanţe.
"Este uimitor că un astfel de produs natural are un efect atât de benefic. Dacă testele şi studiile ulterioare vor confirma aceste rezultate, sper ca Xzk-ul să devină un important agent terapeutic pentru a trata problemele cardiovasculare, dar şi pentru prevenirea acestor maladii. Însă trebuie să recunoaştem că nu ştim încă exact cum funcţionează drojdia de orez roşu. Ingredientele exacte ale capsulei nu au fost încă izolate şi studiate", a mai precizat specialistul.